Čínska pomsta za Huawei - sabotáž iPhonov

O každého piateho zákazníka prišla americká spoločnosť Apple na čínskom trhu počas posledných troch mesiacov minulého roka. Klesajúci záujem je výsledkom rozhodnutia čínskeho súdu, ktorý na najväčšom telekomunikačnom trhu sveta zakázal predaj takmer všetkých lacnejších iPhonov. Urobil tak na základe žiadosti spoločnosti Qualcomm, ktorá Apple obvinila zo zneužitia patentov a sabotovanie predaja iPhonov je čínskou odpoveďou na americký obchodný tlak. V prebiehajúcej obchodnej vojne sa totiž USA snažia trhovo oslabiť jeden z najjasnejších symbolov čínskeho ekonomického úspechu telekomunikačnú spoločnosť Huawei.

13.02.2019 16:00
i Phone Cina Foto:
Americká spoločnosť Apple prichádza na čínskom trhu o každého piateho zákazníka.
debata (79)

„V prípade ak európske štáty budú aj naďalej obchodovať s čínskou spoločnosťou Huawei, budú Spojené štáty americké nútené obmedziť niektoré svoje operácie v Európe,“ povedal počas pondelkovej návštevy Budapešti americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Prítomnosť amerických vojakov pre rastúci vplyv Ruska žiadajú v strednej Európe hlavne Pobaltské krajiny a Poľsko. Tie môžu s americkou podporou rátať jedine v prípade, ak z tendrov na budovanie telekomunikačných 5G sietí vylúčia čínsku spoločnosť Huawei. Nové siete umožnia rýchlu komunikáciu aj v prostredí virtuálnej reality a budú kľúčom k väčšiemu nasadzovaniu autonómnych vozidiel. Práve rýchly prenos dát medzi jednotlivými vozidlami počas cestnej prevádzky umožní umelej inteligencii takmer úplne zabrániť vzniku dopravných nehôd.

Spojené štáty americké čínsku spoločnosť Huawei obvinili, že svoje mobilné telefóny aj telekomunikačné siete využíva na priemyselnú špionáž. Na stranu USA sa hneď v úvode sporu pridali štáty ako Kanada, Austrália, Nový Zéland, Veľká Británia a postupne sa pridávajú aj ďalšie štáty Európskej únie. Pred rizikom špionáže zo strany čínskej spoločnosti Huawei v Českej republike oficiálne varoval Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Následne české ministerstvo obrany nariadilo svojim zamestnancom odstrániť zo služobných telefónov značky Huawei aplikáciu AirWatch. V hre je aj vyjadrenie Huawei z prebiehajúcich tendrov a pre hrozbu straty miliardových zákaziek pohrozila čínska spoločnosť Českej republike medzinárodnými súdmi a arbitrážami.

Na žiadosť amerických úradov koncom minulého roka strávila jedenásť dní v kanadskom väzení finančná riaditeľka a dcéra majiteľa Huawei Cathy Mengová. Na slobodu sa dostala až po zaplatení kaucie desať miliónov dolárov a na rozlúčku dostala monitorovací náramok, ktorý zabezpečí, aby nemohla opustiť Kanadu. USA finančnú riaditeľku Huawei obvinili z obchádzania sankcií voči Iránu, ktoré však Čína neuznáva a nijako svoje firmy nezaviazala na ich rešpektovanie. Zadržanie vplyvnej čínskej manažérky môže byť jedným z tromfov v prebiehajúcich rokovaniach o budúcich obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou. „Ak v prípade zadržanej čínskej manažérky prídem k záveru, že pre uzatvorenie novej obchodnej dohody s Čínou je dobré zasiahnuť do prípadu, urobím to. Vždy spravím všetko, čo je dobré pre krajinu a národnú bezpečnosť,“ uviedol ešte koncom minulého roka americký prezident Donald Trump.

TV Pravda: O čom je celá kauza Huawei? Pozrite si video s profesorom Petrom Balážom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Video

Aktuálne je medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta vyhlásené obchodné prímerie, ktoré bude platiť až do začiatku marca a má slúžiť na nájdenie konečnej podoby budúcich obchodných vzťahov. Američania od Číny žiadajú dodržiavanie práv duševného vlastníctva, zvýšenie nákupu amerických výrobkov či jednoduchší prístup amerických firiem na čínsky trh. „V pondelok Čína kritizovala americkú námornú prítomnosť v Juhočínskom mori. "Áno, Amerika tlačí na Čínu i vojensky. A o to podľa mňa ide. Obchod nie je to jediné, čo Američania sledujú. Potrebujú včas pristrihnúť Číne krídla, kým USA prerastie cez hlavu, a preto pochybujem o odvrátení obchodnej vojny,“ povedal hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora. V takom prípade už začiatkom marca príde z americkej strany k ďalšiemu zvýšeniu ciel na výrobky dovážané z Číny.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Huawei #obchodná vojna #Apple iPhone