Ford chce dať zbohom Británii, brexit je pre neho príliš drahý

Americká automobilka Ford Motor oznámila britskej premiérke Therese Mayovej, že zintenzívnila svoje prípravy na presun výroby z Británie. Informoval o tom denník The Times.

13.02.2019 20:03
debata (12)

Firma v Británii prevádzkuje dve továrne na výrobu motorov a minulý mesiac uviedla, že ak Londýn opustí Európsku úniu bez dohody, mohlo by ju to stáť až jednu miliardu dolárov.

Pred rizikami, aké by mohol brexit bez dohody priniesť, varujú aj iné automobilky a ďalší výrobcovia. Spomínajú vyššie clá, prerušenia dodávateľských reťazcov a ohrozenie pracovných miest. Británia by mala EÚ opustiť už 29. marca.

Ford vo vyjadrení zaslanom agentúre Reuters dodal, že brexit bez dohody by bol pre jeho výrobné operácie v Británii katastrofou.

„Podnikneme všetky opatrenia, aby sme ochránili konkurencieschop­nosť nášho európskeho podnikania,“ uviedla automobilka a dodala, že už dlho nalieha na britskú vládu a parlament, aby spolupracovali, a zabránili tak hrozbe odchodu krajiny z EÚ bez dohody. Ford zamestnáva v krajine približne 13 000 ľudí.

Výrobca automobilov Nissan Motor minulý týždeň uviedol, že ruší plán na výrobu svojho nového športovo-úžitkového vozidla X-Trail v Británii a bude ho vyrábať iba doma v Japonsku. Vysvetlil, že neistota pri brexite mu neumožňuje plánovať budúcnosť.

Ford je v Británii najpredávanejšou automobilovou značkou a tá je pre neho zase tretím najväčším trhom, uviedla agentúra Reuters. Do krajiny smeruje takmer každé tretie auto vyrobené v továrni Fordu v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Ford #Brexit