Čína hlási dobré čísla exportu aj rokovanie s USA

Čína oznámila za január nečakaný rast exportu a aj v oblasti dovozu boli výsledky lepšie, než predpokladali analytici. Tí vychádzali z nepriaznivých údajov o vývoji čínskeho obchodu v závere minulého roka.

14.02.2019 09:10
debata (2)

Export denominovaný v dolároch vzrástol v januári medziročne o 9,1 %, ukázali údaje čínskej colnej správy. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali pokles vývozu o 3,2 %, pričom vychádzali z decembrového poklesu o 4,4 %.

Dovoz klesol, tempo poklesu však bolo omnoho miernejšie, než sa čakalo. Zatiaľ čo ekonómovia počítali s poklesom dovozu o 10 %, reálne klesol len o 1,5 %. V decembri sa dovoz medziročne znížil o 7,6 %.

Celkovo tak Čína zaznamenala v prvom mesiaci tohto roka obchodný prebytok 39,16 miliardy USD (34,64 miliardy eur). Vysoko prekonala analytikmi očakávaný prebytok na úrovni 33,5 miliardy USD. V porovnaní s decembrom bol však prebytok výrazne nižší, keď vtedy dosiahol 57,06 miliardy USD.

Trhy pozorne sledujú najmä politicky citlivý obchodný prebytok Číny s USA, ktorý chce americký prezident Donald Trump skresať. Tento prebytok zaznamenal v januári pokles, a to z 29,87 miliardy USD v decembri na 27,3 miliardy USD.

Export Číny do USA v prvom mesiaci roka medziročne klesol o 2,4 %, dovoz ale vyskočil o 41,2 %. Práve vo štvrtok a v piatok sa v Pekingu uskutočňujú ďalšie rokovania medzi predstaviteľmi obidvoch krajín s cieľom uzatvoriť dohodu a ukončiť spory, ktoré komplikujú vzájomný obchod.

Aj napriek pozitívnym údajom v oblasti čínskeho obchodu za január analytici upozorňujú, že na začiatku roka je porovnávanie údajov zložité. Dôvodom sú týždeň trvajúce oslavy Nového lunárneho roka, ktoré minulý rok pripadli na polovicu februára, tento rok sa ale začali skôr.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna