Premiér rokoval s nahnevanými farmármi. Aj tak budú protestovať

Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v piatok v Košiciach za účasti vrchných predstaviteľov policajného zboru stretol so zástupcami poľnohospodárov.

15.02.2019 17:01
debata (34)

Na spoločnom rokovaní hovorili o konkrétnych podnetoch farmárov. Ani toto stretnutie však nebude mať vplyv na ich ohlásené protesty.

Ako po rokovaní uviedol Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov, stretnutie malo priniesť informácie o stave vyšetrovania podaní poľnohospodárov. Premiéra napríklad upozornili na to, že stále neboli vypočuté „biele kone“ k niektorým prípadom.

"Obvinenie jednej osoby pri takom spektre podvodov, aké sa dejú v agrosektore, považujeme za malé a slabé, keď vieme, koľko subvenčných podvodov je na Slovensku. Očakávame, že to upratovanie bude pružné. Nestačí nám jedno obvinenie za rok,“ uviedol Magdoško.

Peter Pellegrini vysvetlil, že sa stretnutia zúčastnil, aby si od poľnohospodárov vypočul konkrétne podnety, týkajúce sa trestných konaní a vyšetrovania. Vedenie polície má Pellegriniho plnú dôveru a voľné ruky pri svojej práci. "Uistil som farmárov, že polícia nebude nikoho ochraňovať, nad nikým držať ochrannú ruku, ale každého, kto porušuje zákon, odstíha tak, ako sa v každej demokratickej krajine patrí,“ uviedol premiér.

Policajný prezident Milan Lučanský tiež ocenil, že sa hovorilo o konkrétnych prípadoch. "To je cesta, aby sa začali riešiť tieto konkrétne prípady, aby sa pohli veci aj systémovo a aby sme vedeli poukázať na niektoré chyby a veci v konaní, aby sa to pohlo k lepšiemu,“ uviedol Lučanský.

Ako dodal premiér Pellegrini, je potrebné prehodnotiť, či regionálne pobočky Poľnohospodárskej platobnej agentúry fungujú na lokálnej úrovni ako majú, nefungujú lokálne väzby a spojenia. Ako uviedol, je tiež za to, aby boli postihnutí aj tí štátni úradníci a štátne orgány, ktoré nekonajú tak, ako konať majú a v prípade, že sa také prípady objavia, vyvodí aj personálne opatrenia.

"Nebudem tolerovať, aby štátny orgán alibisticky nevedel rozhodnúť na základe dôkazov o tom, kto má, alebo nemá poberať dotáciu,“ dodal s tým, že štátni úradníci musia mať odvahu stáť za svojimi rozhodnutiami. "Musia vydať rozhodnutie, podpísať sa pod neho a niesť zaňho zodpovednosť. Ak sa budeme všetci správať alibisticky a radšej, aby sme neurobili chybu, nebudeme prijímať rozhodnutia, tak takto sa ďalej nepohneme. Tu treba zjednať nápravu. Na druhej strane štátny úradník musí mať pocit, že za ním štát stojí a keď rozhodne spravodlivo, že ho ochráni,“ uviedol.

Poľnohospodári ani po stretnutí neuvažujú o zrušení budúcotýždňových ohlásených protestov. "Toto stretnutie bolo v trestnoprávnej rovine, ale my potrebujeme riešiť aj rovinu profesionálnej sféry poľnohospodárstva, čo je základom tohto protestu. Potrebujeme vyriešiť problémy v rezorte poľnohospodárstva, lebo tento systém považujeme za zlý,“ dodal Magdoško.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári