Európske akcie sa vyšplhali na trojmesačné maximum

Európske akcie sa v piatok vyšplhali na nové trojmesačné maximá, najmä vďaka náznakom pokroku v obchodných rozhovoroch medzi Spojenými štátmi a Čínou.

16.02.2019 08:27
debata (3)

Paneurópsky index STOXX 600 spevnil o 1,41 percenta a uzavrel na 368,94 bodu. Za celý týždeň si tak pripísal zhruba tri percentá, čo predstavuje jeho najvýraznejší týždenný prírastok od novembra.

Nádej na riešenie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou podporili napríklad akcie automobilových alebo ťažobných spoločností. Akcie finančných ústavov navyše profitovali z vyhlásenia člena Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoita Coeurého, podľa ktorého by ECB mohla podporiť ekonomiku eurozóny novou ponukou lacných dlhodobých úverov pre komerčné banky.

Hlavný index nemeckých akcií DAX v piatok stúpol o 1,89 percenta a uzavrel na 11 299,80 bodu. Za celý týždeň si tak pripísal 3,6 percenta, čo predstavuje jeho najvýraznejší týždenný prírastok od vlaňajšieho marca, uviedla agentúra DPA.

Hore zamierili napríklad akcie nemeckých automobiliek BMW, Daimler a Volkswagen. O viac ako tri percentá posilnili akcie najväčšej nemeckej poisťovne Allianz, ktorá v piatok oznámila rast celoročného zisku a prekvapivo výrazné zvýšenie dividendy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #burza