Národná bezpečnosť USA je ohrozená. Autami z Európy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že americké ministerstvo obchodu pokladá autá z EÚ za nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť Spojených štátov. To uvoľňuje ruky pre rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa. "To je pre Nemecko hrozná správa," uviedla kancelárka v sobotu na mníchovskej konferencii o bezpečnosti.

17.02.2019 12:34
debata (101)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že americké ministerstvo obchodu pokladá autá z EÚ za nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť Spojených štátov. To uvoľňuje ruky pre rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa. „To je pre Nemecko hrozná správa,“ uviedla kancelárka v sobotu na mníchovskej konferencii o bezpečnosti.

Na základe výroku ministerstva obchodu môže teraz prezident Trump zaviesť osobitné clá na európske autá.

Oficiálne sa v nedeľu končí lehota, v rámci ktorej malo ministerstvo rozhodnúť, či dovoz áut a náhradných dielov na ne ohrozuje národnú bezpečnosť krajiny.

Kancelárka vo svojom prejave upozornila na to, že nemecké koncerny vyrábajú autá aj v USA. Medzi nimi je napríklad závod BMW v spolkovom štáte Južná Karolína. „Ak tieto autá, ktoré sa vyrábajú v Južnej Karolíne, sú náhle ohrozením bezpečnosti Spojených štátov, to v nás vyvoláva hrôzu,“ povedala podľa portálu FAZ.net kancelárka. S postojom americkej vlády vyslovila nespokojnosť.

Po rozhodnutí ministerstva môže teraz prezident Trump zaviesť do 90 dní osobitné clo na autá do výšky 25 %. Tým by prispel k zníženiu deficitu americkej obchodnej bilancie a k vytváraniu pracovných miest v krajine.

Mimoriadne clo na dovoz áut do USA by podľa nemeckého ekonomického ústavu ifo silno zasiahlo nemecký automobilový priemysel. Ak by 25 % clo platilo dlho, vývoz nemeckých vozidiel by do USA klesol na polovicu. Expert ústavu Gabriel Felbermayr uviedol, že clo by znížilo nemecký export o 7,7 % a jeho hodnota by klesla o 18,4 miliar­dy eur.

Zo škôd, ktoré by zvýšené clá spôsobili EÚ, by 60 % pripadlo na Nemecko.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #obchodná vojna