Potraviny odvod ešte nezasiahol, veľké reťazce ho budú platiť od marca

Zvýšenie cien potravín o tri percentá pre mimoriadny odvod pre obchodné reťazce v januári tohto roka je tvrdenie, ktoré sa podľa slovenského agrorezortu neopiera o reálne fakty.

18.02.2019 13:45 , aktualizované: 14:50
debata (14)

„Účtovné obdobie najväčších obchodných reťazcov je od 1. marca a od tohto dátumu pre nich platí aj osobitný odvod, čiže v januári tieto reťazce odvod ešte neplatili,“ uviedol to pre agentúru SITA v reakcii na výšku inflácie za január 2019 hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoj vidieka SR (MPRV) Michal Feik. Podľa inštitútu INESS sa však odvod už výrazne prejavil.

Štatistický úrad SR zverejnil v piatok 15. februára výšku inflácie za január. Najviac zaujal podľa Slovenského farmárskeho, družstva (SFD) predovšetkým medzimesačný nárast cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni až 3 %. Takáto úroveň nebola dosiahnutá či prekonaná za posledných 15 rokov na Slovensku ani raz. Pred 15 rokmi, v januári 2004, ceny potravín a nealko nápojov zdraželi medzimesačne o vyše 4 %. Na januárový údaj vývoja cien potravín a nealkoholických nápojov sa pritom podľa SFD čakalo práve aj kvôli platnosti špeciálneho odvodu pre reťazce.

„Vplyv zavedenia odvodu z reťazcov bol na rast cien minimálny. Do celkovej inflácie na úrovni 2,2 % prispel odvod z reťazcov len približne 0,1 p.b,“ uviedlo ešte minulý týždeň v stanovisku k inflácii Ministerstvo financií SR.

Bez ohľadu na zavedenie 2,5 % odvodu pre reťazce ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že o cene v konečnom dôsledku rozhodujú obchodníci a prax ukazuje, že náklady sa do cien nepremietajú lineárne, ale vstupuje do nich množstvo rôznych faktorov. „Ako príklad môžeme uviesť zníženie DPH na vybrané potraviny v roku 2016, ktoré síce krátkodobo prinieslo zníženie cien, avšak už po pár mesiacoch boli ceny na pôvodnej úrovni napriek tomu, že v okolitých krajinách ceny potravín v tom období stagnovali. Obchodníci teda využili situáciu na zvýšenie svojho profitu,“ upozornil Feik.

MPRV tiež upozornilo, že januárová inflácia je vždy relatívne vyššia ako v iné mesiace. „Napríklad minulý rok to bolo 2,2 %, a to nebol zavedený žiadny mimoriadny odvod. Čo sa týka cien potravín po zavedení odvodu napríklad obchodný reťazec Kaufland napriek odvodu avizoval zmrazenie cien a obchodný reťazec Lidl dokonca ich znižovanie,“ dodal Feik.

INESS: Odvod zasiahol ceny naplno

Odvod z obratu potravinových obchodných reťazcov sa prejavil na januárovom zvýšení cien približne podielom 0,1 percentuálneho bodu, čo je v porovnaní s ročnou spotrebou domácností nárast o sumu 50 miliónov eur. Nakoľko dva najväčšie reťazce pre posunutý finančný rok odvod zatiaľ neplatia, dá sa po marci očakávať ďalšie zvyšovanie cien, informoval v pondelok Inštitút ekonomických a sociálnych analýz (INESS).

„V piatok sa zjavili výsledky inflácie v SR za január 2019. Nešťastná formulácia dopadu odvodu reťazcov v komentári Ministerstva financií SR priviedla väčšinu slovenských médií k záveru, že odvod dopad na ceny nemal, alebo bol len minimálny. V skutočnosti sa odvod v cenách potravín prejavil prakticky v plnej sile,“ uviedol analytik INESS Martin Vlachynský.

Mimoriadny odvod 2,5 percenta z celkového obratu pre veľké potravinové reťazce, ktorý schválili poslanci vlani v decembri, si vyslúžil kritiku nielen opozície, ale aj obchodníkov. Podľa viacerých analytikov ide o ďalšiu daň, ktorá zvýši ceny potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje výnos tohto odvodu, ktorý by mal byť podľa odhadov 107 miliónov eur, využiť aj na podporu domácich výrobcov potravín.

Vlachynský upozornil, že fond do ktorého mali pôvodne smerovať prostriedky, stále neexistuje. „Predbežná informácia o tomto zámere bola pritom zverejnená už v auguste. Desiatky miliónov eur sú tak nateraz len bežnými príjmami rozpočtu,“ dodal analytik.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #odvod pre reťazce