VIDEO: Farmári protestujú na 11 miestach Bratislavy, Pellegrini ich pozval na stretnutie

Nespokojní farmári z Iniciatívy poľnohospodárov prišli na poľnohospodárskych strojoch v sprievode policajných áut do hlavného mesta, kde chcú v stredu (20. 2.) rokovať o stave v agrorezorte. Pripojili sa k nim zástupcovia lesníkov a geodetov. Chcú sa stretnúť s predstaviteľmi vlády a dosiahnuť podpis spoločného memoranda, ktoré by malo okrem iného zahŕňať okamžité začatie pozemkových úprav, ochranu pôdy, lesov, vody, či podporu prírode blízkeho hospodárenia v lesoch.

19.02.2019 11:00 , aktualizované: 16:35
debata (66)
Video

Centrum protestu je na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. „Do Bratislavy prišlo do 140 strojov, z toho je vyše 100 traktorov,“ povedal predstaviteľ iniciatívy Patrik Magdoško s tým, že podujatie má protestno-spomienkový charakter. S traktormi budú na 11 námestiach.

Bratislavský magistrát očakáva, že protest potrvá do štvrtka večera (21. 2.) alebo piatka predpoludnia( 22. 2.).

VIDEO: Farmári prekročili Dunaj v utorok na pravé poludnie.

Video

Silnou témou pre malých farmárov sú pozemkové úpravy (tzv. komasácie), ale otázkou je, kde, ako a kedy majú byť. „Chceme byť toho súčasťou, kde sa má komasácia urobiť. Začnime tam, kde sú problémy. Aby sa to neskočilo tak, že začneme komasovať, kde sú tzv. naši ľudia, a to je najväčší problém,“ uviedol Magdoško. Zdôraznil, že sa aj treba dohodnúť na tom, ako sa môže malý farmár dostať k pôde. Kriticky sa vyjadril ku systému práce Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá podľa nich nezohľadňuje vlastnícke právo.

Geodet Ľubomír Bulla z Trebišova o pozemkových úpravách uviedol, že sa zastavili v roku 2009. „Vznikajú lokálne problémy pre farmárov, pretože sa prestali robiť. Vzniká neprehľadný stav v dokladovaní vlastníctva, v dokladovaní nájmov,“ priblížil.

Protestujúci farmári na traktoroch po príchode...
Protestujúci farmári po príchode do Bratislavy.
+14Protestujúci farmári po príchode do Bratislavy.

Na Tyršovo nábrežie prišiel medzi farmárov aj bratislavský primátor Matúš Vallo. Povedal, že rozumie požiadavkám farmárov a ocenil, že rešpektujú situáciu v hlavnom meste. „Aj farmári budú jemní vo svojich aktivitách kvôli tomu, aby sme si všetci pripomenuli v pokoji túto tragickú udalosť,“ konštatoval Vallo v súvislosti s dianím v meste vo štvrtok, keď má byť spomienková akcia na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

VIDEO: Takto v pondelok ráno farmári štartovali z východného Slovenska, kde oznámili aj svoje požiadavky. Pozrite si ich vo videu.

Video

Pellegrini pozýva farmárov na rokovania

Premiér Peter Pellegrini (Smer) pozýva zástupcov nespokojných farmárov z celého Slovenska na stredajšie rokovanie vlády, povedal novinárom počas pracovnej cesty v Jeruzaleme.

„Touto cestou ich pozývam, aby okolo 11. hodiny v primeranom počte nejakého výboru, maximálne 5–7 ľudí, prišli na úrad vlády, kde budú môcť nielen predo mnou, ale pred všetkými ministrami odprezentovať svoje problémy,“ priblížil Pellegrini.

Zámerom je, aby každý minister, ak je zodpovedný za niektorý z ich problémov, mohol reagovať a zobrať si zo stretnutia „domáce úlohy“. „Na stretnutie sa teším, pevne verím, že bude konštruktívne a v dobrej pohode a že nás bude posúvať zase ďalej v rámci riešenia tých problémov,“ dodal predseda vlády.

Pozvanie prijímajú

Farmári podľa Patrika Magdoška z Iniciatívy poľnohospodárov toto pozvanie prijímajú. „Samozrejme, to bol cieľ, aby sme sa všetci konečne zišli za okrúhlym stolom a aby sme našli konsenzus, malí, strední aj veľkí farmári. Je potrebná reforma, ktorá myslím mala byť už 20 rokov dozadu,“ uviedol v utorok po príchode do Bratislavy.

Podľa neho ide farmárom o serióznu dohodu na tom, ako má fungovať systém v poľnohospodár­stve. „Nie sme tu od toho, aby sme robili nejaké "šaškárne“. Poďme sa seriózne dohodnúť, ako to má fungovať, aby sa dokázal malý roľník dostať k pôde," dodal Magdoško.

Matečná hovorí o politickej aktivite

Avizovaný protest nespokojných farmárov v Bratislave označila začiatkom februára šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) ako politickú aktivitu. Mnohí jeho aktéri boli totiž podľa nej neúspešní v komunálnych a v krajských voľbách. Novelu zákona o nájme poľnohospodárskych a lesných pozemkov, transparentnú stránku PPA v súvislosti s dotáciami a ďalšie kroky v technickej oblasti sú podľa nej aktivity, ktoré urobil rezort pôdohospodárstva smerom k nespokojným farmárom.

Nesúhlas so situáciou v agrorezote

Farmári chcú protestom vyjadriť nesúhlas s nemeniacou sa situáciou v slovenskom agrosektore, kde sú podľa ich vyjadrení utláčaní veľkými agropodnikateľmi a silnou korupciou. Farmári nebudú stáť v Bratislave na cestách, ale ľudia ich môžu stretnúť na 11 miestach v Bratislave – Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na „pápežskej lúke“ v Petržalke a na ďalších miestach.

Malí a strední farmári prišli protestovať na traktoroch do Bratislavy aj v júni 2018.

Polícia: Farmárom nebudeme brániť, aby mohli vyjadriť svoj názor

Polícia nebude brániť farmárom vo vstupe do Bratislavy, podmienkou je však bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

„Určite im nebudeme brániť vyjadriť svoj názor, samozrejme podľa toho, aká bude bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ povedal policajný viceprezident Róbert Bozalka. Situáciu však komplikujú najnovšie dopravné obmedzenia zavedené kvôli výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 a rekonštrukcie ulice Mlynské nivy. Polícia približne na rok zaviedla mimoriadne opatrenia, ktorých súčasťou je posilnenie počtu policajných hliadok, spustenie Call centra či on-line vysielania kamier z najfrekvento­vanejších úsekov.

Podľa riaditeľa krajského policajného zboru v Bratislave Adriana Pavlíka monitoruje polícia celú cestu poľnohospodárov zo všetkých regiónov až do Bratislavy. „Komunikujeme s mestom Bratislava, aby sme zabezpečili bezpečnosť a plynulosť premávky, a zároveň aby sme im umožnili vyjadriť svoje požiadavky,“ povedal Pavlík.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #protest farmárov