Poľsko začalo stavať kanál, ktorým sa lode vyhnú ruským vodám

Poľsko v utorok oficiálne začalo stavať vodný kanál, ktorý prepojí Baltské more s Kalinigradským (Vislanským) zálivom. Po jeho dokončení už poľské lode nebudú musieť preplávať cez ruské vody. Proti projektu vystupuje Moskva aj ekológovia.

19.02.2019 17:07
debata (82)

Podľa poľskej vlády ide o kľúčovú stavbu, ktorá podporí miestnu ekonomiku Varmsko-Mazurského vojvodstva aj bezpečnosť štátu.

Po uvedení do prevádzky nebudú poľské lode plávajúce z Baltského mora do prístavu Elblag musieť prechádzať cez ruský prístav Baltijsk, ktorý je hlavnou základňou ruskej vojnovej baltskej flotily. Plavba touto trasou je pre colné a bezpečnostné procedúry veľmi zdĺhavá.

Po plánovanom dokončení v roku 2022 budú môcť päť metrov hlbokým kanálom preplávať lode dlhé až 100 metrov. Cena projektu sa odhaduje na 880 miliónov zlotých.

Plány na prieplav cez pevninskú šiju sa v Poľsku objavujú už dve desaťročia a medzi ich hlavných zástancov patrí nacionálno-kresťanská PiS s veľmi kritickým vzťahom k Rusku.

Moskva podľa poľských médií s projektom nesúhlasí a poukazuje na možné ekologické škody spôsobené stavbou v blízkosti svojej hranice. Podobný názor zastávajú aj poľskí ochrancovia životného prostredia a Európska komisia, ktorí sa obávajú ekologických škôd spôsobených stavbou na území zaradenom do projektu Európskej únie Natura 2000.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko