VIDEO: Môžu prezidentské voľby ohroziť hackeri? Útočili aj pri Trumpovi

Čoraz viac svetových mocností sa snaží získať vplyv v cudzích štátoch zvolením im naklonených kandidátov. V Spojených štátoch amerických sa ešte dnes diskutuje o tom, či za víťazstvom republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa stojí ruská skupina hackerov.

20.02.2019 07:00
debata (40)

TV Pravda: Pozriete si video s expertom o možných hackerských útokoch na Slovensku.

Video

Americká verejnosť sa o najväčších prešľapoch Hillary Clintonovej dozvedela vďaka zverejneniu online komunikácie demokratickej strany. Podobné útoky voči vybraným politikom sa odohrali aj vo Francúzku, Veľkej Británii, na Ukrajine aj v Ruskej federácii.

Podobným hackerským útokom môžu už o necelý mesiac čeliť aj slovenskí prezidentskí kandidáti. V online svete totiž nie je problém si už za pár tisíc eur kúpiť online podporu neexistujúcich facebookových užívateľov. Takzvané čínske klik farmy dokážu ľuďom bez problémov zabezpečiť víťazstvo v najrôznejších internetových anketách. Asi najväčším nebezpečenstvom je zverejnenie čiastočne upravenej online komunikácie uchádzača o prezidentský úrad. V nej totiž správny mix pravdivých aj nepravdivých informácií môže na poslednú chvíľu spôsobiť stratu nerozhodnutých voličov.

V posledných prezidentských voľbách ruskí hakeri uspeli pomocou jednoduchého phishingu. Približne tristo členov volebného tímu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej dostalo falošné emaily a jednou z obetí bol šéf volebnej kampane John Podesta. „V podvrhnutom emaile bolo upozornenie, že niekto použil Podestove heslo, aby sa dostal do jeho Google účtu a výzva v mene spoločnosti Google, aby si heslo okamžite zmenil,“ povedal Pavol Draxler, IT security Manager spoločnosti Binary Confidence.

Okamžitá zmena hesla sa dala vykonať kliknutím na priložený link, ktorý šéfa volebnej kampane presmeroval na falošnú webovú stránku a ním zadané nového heslo okamžite získali aj ruskí hackeri. Následne bolo ukradnutých až 60-tisíc súkromných emailov šéfa volebnej kampane Hillary Clintonovej. Verejnosť sa tak dozvedela, že kandidátka na prvú americkú prezidentku ešte ako ministerka zahraničných vecí komunikovala o agentoch CIA prostredníctvom nezabezpečenej siete Gmail, čím ohrozila nielen ich bezpečnosť, ale aj životy.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #USA #hackerské útoky #prezidentské voľby 2019