Česi nemajú problém s Nord Streamom 2, ušetria

Plynovod Nord Stream 2 stabilizuje ceny energie v Českej republike. V prípade, že by plynovod nevznikol, energia v Česku by výrazne zdražela.

20.02.2019 01:00
debata (22)

Na diskusii českého Inštitútu pre politiku a spoločnosť o budúcnosti energetickej politiky Česka to povedal námestník ministra priemyslu a obchodu René Neděla. Prostredníctvom plynovodu bude ruský plynárenský koncern Gazprom dodávať plyn po dne Baltského mora do susedného Nemecka.

Plynovod Nord Stream 2, ktorý je už takmer hotový a sprevádzkovaný by mal byť koncom tohto roka, sa vyhne územiu Ukrajiny. Námestník Neděla však odmietol, že by Česko využívaním plynu z Nord Stream 2 negatívne ovplyvnilo pozíciu Ukrajiny. „Teraz je už 97 percent plynu, ktoré odoberáme z Ruska, prepravovaných mimo Ukrajinu,“ podotkol.

Hoci politicky sa Česko stavia k výstavbe plynovodu neutrálne, z energetického hľadiska je podľa Nedělu projekt pre štát výhodný. Plynovod podľa neho zaistí stabilitu českej siete posilnením rôznorodosti zdrojov. Zdôraznil aj tranzitný charakter krajiny, z Česka bude plyn prúdiť do ďalších európskych štátov.

Zhruba 1200 kilometrov dlhé potrubie plynovodu Nord Stream 2 bude z Ruska do Nemecka ročne dodávať až 55 miliárd metrov kubických zemného plynu. Proti jeho výstavbe protestovali predovšetkým tie štáty EÚ, ktorýé nové potrubie obchádza rovnako ako pôvodný, od roku 2011 sprevádzkovaný plynovod Nord Stream. Ide napríklad o Poľsko, Slovensko a ďalšie východoeurópske krajiny. Protestujú proti nemu aj Spojené štáty, ktoré chcú Európe predávať svoj skvapalnený plyn.

Česká republika dováža približne 75 percent svojej spotreby plynu z Ruska. Zo stopercentnej závislosti na dodávkach plynu z Ruska sa Česko vymanilo v roku 1997 vďaka zmluve s Nórskom. Ruský plyn prúdi do Česka cez Ukrajinu a Slovensko i ďalšími alternatívnymi trasami. Medzi ne patrí plynovod Gazela pripájajúci Česko na zemný plyn z ruských zdrojov, dopravovaný do Európy plynovodom Nord Stream po dne Baltského mora, aj plynovod Jamal cez Bielorusko a Poľsko.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #plyn #Nord Stream