Farmári blokovali Most SNP, sú sklamaní zo stretnutia s Pellegrinim a Matečnou

Skupina nespokojných farmárov blokovala Staromestskú ulicu v smere na Most SNP v Bratislave. V jednom jazdnom pruhu farmári kľačali a v druhom mali odstavené poľnohospodárske stroje. Reagovali tak na stretnutie s predstaviteľmi vlády, ktoré označili za sklamanie.

20.02.2019 10:08 , aktualizované: 18:34
Bratislava Protest Farmári traktor staromestská Foto: ,
Protestujúci slovenskí farmári odrezali Petržalku od Starého Mesta.
debata (411)

Protestom paralyzovali dopravu v celom centre. Bratislavčanov poprosili o pochopenie. Na mieste bola aj polícia a jej protikonfliktný tím. Približne po hodine protest ukončili a zamierili na Tyršovo nábrežie.

„Vláda bagatelizovala naše pripomienky,“ povedal krátko na margo rokovania na Úrade vlády SR Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov.

Vo štvrtok (21. 2.) sa chcú farmári zúčastniť na zhromaždení na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Farmári zablokovali Staromestskú ulicu pri...
Na snímke protest farmárov na Štúrovej ulici v...
+5Na snímke blokáda Staromestskej ulice vedúcej...

Pellegrini : Mnohé z požiadaviek farmárov sú už dávno vyriešené

Mnohé z požiadaviek nespokojných farmárov, ktorí prišli na poľnohospodárskych strojoch do Bratislavy, sú už dávno vyriešené. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády, na ktoré prijali pozvanie aj predstavitelia farmárov. Rokovanie s farmármi označil premiér za konštruktívne.

„Musím povedať, že rokovanie bolo konštruktívne. Prechádzali sme jednotlivé veci a ukázalo sa, že mnohé z tých vecí (požiadaviek farmárov, pozn. TASR) už riešené sú, alebo vyriešené boli,“ povedal predseda vlády na brífingu za účasti agroministerky Gabriely Matečnej (SNS).

Oznámil zároveň, že pozemkové úpravy žiadané farmármi prisľúbil verejnosti už minulý týždeň a príslušný materiál prerokuje vládny kabinet do dvoch mesiacov. „A minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa bude zaoberať dedičským konaním a s tým súvisiacim trieštením pozemkov,“ oznámil premiér.

Mnohé z problémov, ktoré farmári požadujú, podľa Pellegriniho už bolo riešených. „Mnoho problémov, na ktoré nás upozornili, sú skôr dedičstvom minulosti a na ne sa dnes reagovalo novými zákonmi a predpismi. Niektoré problémy sú priebežné, na riešení niektorých sme nemohli nájsť konsenzus, pretože je pri nich potrebná diskusia,“ povedal.

Matečná zopakovala, že protestujúci farmári „vykopávajú otvorené dvere“. „Je tu legislatíva, ktorá je už dávno, dávno splnená a dobre funguje v praxi. Nie je teda jasné, prečo farmári o nej nevedia,“ doplnila agroministerka. Čuduje sa, že nespokojní farmári prichádzajú stále s novými a novými požiadavkami, pričom nachádzajú „stále niečo“, aby mohli protestovať.

Farmári odišli z rokovania vlády sklamaní

Malí a strední farmári, geodeti a lesníci po stredajšom rokovaní vlády odchádzali sklamaní, stretnutie s premiérom a ministrami totiž nenaplnilo ich očakávania. Ako jediné pozitívum rokovania označili prísľub ministerky vnútra o zriadení envirokobry, ktorá by mala riešiť zneužívanie agrodotácií a už avizovaný prísľub agrorezortu o riešení pozemkových úprav. O ďalšom postupe protestov v Bratislave rozhodnú farmári spoločne, keď predostrú svoje poznatky z rokovania ďalším protestujúcim farmárom podvečer na Tyršovom nábreží. Uviedol to po rokovaní vlády Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov.

„Zúčastnili sme sa na rokovaní vlády. Žiaľ, odchádzame z rokovania s poznatkom, že všetko funguje ako má, a čo nefunguje, už rieši ministerstvo pôdohospodárstva. My však nemáme žiadny poznatok, že toto je konkrétne to, čo posunie slovenské poľnohospodárstvo. Jediný návrh, ktorý uznávame je zriadenie envirokobry, ktorá by mala mať približne 100 ľudí a avizované pozemkové úpravy. V ostatných veciach sme sa s vládou nezhodli,“ povedal Patrik Magdoško.

Ďalší postup protestov v Bratislave Patrik Magdoško zatiaľ nevedel spresniť, no novinárov uistil, že sa zúčastnia štvrtkového pochodu Za slušné Slovensko. „Výsledky rokovania predostrieme kolegom farmárom na brehu Dunaja. Tam sa dohodneme, aký bude ďalší postup protestov. Rozhodnúť musíme spoločne. Určite sa však zúčastníme štvrtkovej spomienky za Jána Kuciaka a jeho snúbenicu,“ dodal Magdoško.

Zástupca Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško sa vyjadril aj k prehláseniu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, ktorá označila protestujúcich farmárov za kriminálnikov a aktivistov opozície. „Zvažujeme voči ministerke trestné oznámenie. Zažívame rozsiahlu antikampaň. My sa však chceme venovať len riešeniu problémov farmárov. Chceme relevantné výsledky a nie zaťahovanie farmárov do kriminalizácie a dehonestovania ich, len preto, že máme iný názor. Považujú nás za opozíciu len preto, že chceme stropovanie platieb,“ uzavrel Magdoško.

Kritika zo strany Beňovej

„Označiť protestujúcich farmárov za kriminálnikov v čase, keď ich predseda vlády pozve na stretnutie počas rokovania vlády nie je v poriadku (ono to vlastne nie je v poriadku nikdy). Pani ministerka Matečná by mala skôr popremýšľať, prečo je situácia v bode, že farmári nevedia ako inak svoje problémy riešiť,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová na sociálnej sieti.

Matečná: Traktorový protest vnímam ako politickú akciu opozície

Protestujúci, ktorí prišli na poľnohospodárskych strojoch do Bratislavy a ktorí dostali od premiéra Petra Pellegriniho (Smer) pozvanie na rokovanie vlády, nezastupujú záujmy farmárov, ale vlastné ciele. Uviedla to šéfka agrorezortu Gabriela Matečná pred rokovaním vlády s tým, že to vníma ako politickú akciu opozície.

„Musím povedať, že ako podpredsedníčka vlády, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako členka Slovenskej národnej strany si nemyslím, že na zasadnutie vlády by mali chodiť takíto ľudia. Je, samozrejme, legitímne právo pána premiéra zavolať na rokovanie vlády kohokoľvek, ale z môjho pohľadu sú prizvaní ľudia, ktorí sú prepojení na kriminálne prostredie,“ povedala Matečná.

Premiér a vláda by podľa nej nemali legitimizovať ľudí, ktorí zneužívajú malých farmárov na svoje osobné ciele alebo na zakrývanie niektorých vlastných osobných káuz. „Takisto by sme nemali legitimizovať ľudí, ktorí sa tvária apoliticky a skoro každý jeden z organizátorov protestov je členom opozičnej strany,“ informovala.

Protestujúci farmári na traktoroch po príchode...
Protestujúci farmári po príchode do Bratislavy.
+14Protestujúci farmári po príchode do Bratislavy.

Protest podľa Matečnej organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, mnohí z nich však farmármi nie sú, pretože nemajú ani meter štvorcový pôdy. „Na druhej strane, sú tam farmári, ktorí majú tisícky hektárov pôdy a získali z eurofondov viac ako 6 miliónov eur. Tvrdia, že nevládzu živiť svoje firmy, pričom traktory, s ktorými chodia na protesty, majú hodnotu vyššiu ako 150.000 až 200.000 eur. Náklady na cestu z Košíc do Bratislavy predstavujú pritom okolo 6000 eur,“ poznamenala.

„Musím povedať, že nie som stotožnená s tým, že legitimizujeme ľudí, ktorí sa vyhrážali zabitím, či na iných si objednávali nástražné a výbušné systémy. Títo ľudia neprišli (na protest) kvôli farmárom, ale prišli pre osobné ciele a zastieranie niektorých faktov,“ upozornila.

K ich požiadavkám možno podľa nej povedať, že „kopú do otvorených dverí“, pretože Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR požadované témy rieši už veľmi dávno. „K urýchleniu usporiadania pozemkov (tzv. pozemkové úpravy) sme mali nedávno tlačovú konferenciu, na ktorej sme sa zaviazali, že do dvoch mesiacov takýto dokument vyrobíme. Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 rieši MPRV na úrovniach so všetkými samosprávnymi inštitúciami a so všetkými farmármi, ktorí chcú rokovať za okrúhlym stolom,“ podčiarkla.

„K záverečnej požiadavke (protestujúcich): My sme od nástupu urobili najviac protikorupčných a procesných opatrení tak, aby sa zrýchlila, stransparentnila, zefektívnila činnosť nielen Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ale všetkých inštitúcií, ktoré patria pod MPRV,“ doplnila Matečná.

Protest vníma Matečná podľa svojich slov „ako politickú iniciatívu opozície“. „Mnohí jeho organizátori sú členmi a neúspešnými kandidátmi do volieb samospráv, vyšších územných celkov za stranu SaS, OĽaNO, KDH, Progresívne Slovensko. Vo viacerých kauzách pokračuje vyšetrovanie, preto je nepatričné, aby sme robili nejaké závery,“ dodala Matečná s tým, že sa vyjadrí ešte po skončení rokovania vládneho kabinetu.

Bratislava nemá možnosť ovplyvniť priebeh protestov, tvrdí Vallo

Mesto Bratislava už nemá možnosti priebeh a formu protestu nespokojných farmárov ovplyvniť. Tvrdí to primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Mesto Bratislava, polícia, mestská polícia aj mimovládne organizácie urobili podľa primátora všetko preto, aby protest neochromil mesto a aby farmári mali dostatok priestoru a príležitostí oboznámiť so svojimi požiadavkami politikov aj verejnosť. „Rovnako ústretovo sa k nášmu mestu správali aj farmári. Rozumiem preto ich hnevu z výsledku dnešných rokovaní s ministerkami a ministrami, aj z niektorých výrokov na ich adresu. Od tohto momentu už mesto nemá možnosti priebeh a formu protestu ovplyvniť,“ podotkol na sociálnej sieti Vallo.


VIDEO: V pondelok napoludnie farmári dorazili do Bratislavy.

Video
411 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Peter Pellegrini #Gabriela Matečná #protest farmárov