Čína a USA významne pokročili pri rokovaniach

Spojené štáty a Čína začali vytyčovať svoje záväzky pri najzložitejších bodoch svojho obchodného sporu. Urobili tak zatiaľ najvýznamnejší pokrok v rokovaniach o ukončení obchodnej vojny, ktorá trvá už sedem mesiacov. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami to uviedla agentúra Reuters.

21.02.2019 11:14
debata

Obchodný spor medzi dvoma najväčšími ekonomikami spomalil rast svetového hospodárstva a ohrozuje spracovateľský priemysel. Washington a Peking sa v decembri dohodli na 90-dňovom prímerí v súčasnej obchodnej vojne s tým, že sa počas tejto doby budú snažiť vyriešiť obchodné spory a nebudú na seba uvaľovať ďalšie cla. Prímerie platí do 1. marca.

Minulý týždeň rokovali obe strany v Číne a tento týždeň sa rokovania presunuli do Washingtonu. Zatiaľ však podľa zdrojov zostávajú rozhovory ďaleko od požiadaviek vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa na štrukturálne zmeny čínskej ekonomiky. Začína sa však rysovať hrubý náčrt toho, ako by mohla dohoda vyzerať.

Vyjednávači podľa zdrojov vypracovávajú memorandá o porozumení pri šiestich štrukturálnych bodoch – nútené transfery technológií a kybernetické krádeže, práva duševného vlastníctva, služby, mena, poľnohospodárstvo a necolných prekážok pre obchod.

Memorandá tak pokrývajú najzložitejšie problémy ovplyvňujúce obchodné vzťahy medzi oboma krajinami a praktiky, ktoré viedli Trumpa k zavedeniu ciel na čínsky dovoz, je podľa Washingtonu dôležité ukončiť.

Jeden zdroj varoval, že rokovania ešte môžu skončiť krachom. Avšak práca na memorandách je významným krokom.

V utorok a v stredu sa vo Washingtone rokovalo na nižšej úrovni. Od štvrtka sa rokovaní zúčastňuje aj americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer a čínsky vicepremiér pre ekonomickú agendu Liou Che.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna