Poľský minister: Česi a Slováci sú 'posadnutí' poľským mäsom

Poľský minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski v súvislosti s kontrolami poľského hovädzieho v Česku povedal, že každá zámienka je dobrá na obvinenie Poľska, že má odporné potraviny. V rozhovore pre Radio Wnet vo štvrtok uviedol, že vec zveličujú tie krajiny, ktoré v oblasti produkcie potravín nestačia na poľskú konkurenciu.

21.02.2019 11:35
debata (53)

„Možno práve preto, že sa nám dobre darí (v oblasti exportu potravín – pozn. ČTK) je každá zámienka dobrá na to udrieť na nás, obviniť nás z toho, že máme odporné potraviny,“ povedal v rozhlase Ardanowski. „Je to zveličovanie, pretože z toho má niekto úžitok, pretože buď sú voľby, alebo chcú rozvíjať svoju produkciu a prehrávajú v konkurencii s nami, pretože vyrábame viac a lacnejšie,“ tvrdí šéf poľského rezortu poľnohospodárstva.

České úrady o štvrtok začali s kontrolou hovädzieho z Poľska. Stalo sa to, keď veterinári zistili, že v zhruba 700 kilogramoch mäsa z Poľska boli baktérie salmonely.

Minister Ardanowski v stredu podľa rádia TOK FM varoval, že ak Poľsko bude zo strany Česka „Vydierané“, môže začať s kontrolami českého piva.

Poľský veterinárny inšpektor Pawel Niemczuk v stredu povedal, že česká strana nezadala informácie o nájdení salmonely v poľskom hovädzom do systému rýchleho varovania Európskej únie. Rovnako podľa neho o náleze neinformovala poľské ministerstvo poľnohospodárstva. Niemczuk tiež dodal, že poľské úrady nariadili kontrolu mäsokombinátu, odkiaľ sa nakazené mäso do ČR dostalo.

Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím bola tajne natočená reportáž spravodajskej televízie TVN24 z mäsokombinátu v Mazovskom vojvodstve, kde počas noci porážali chorý dobytok. Bitúnok už bola uzavretý. Poľské úrady nebezpečenstvo pre zdravie a život človeka vylučujú.

Do Česka sa vyviezlo zhruba 300 kilogramov hovädzieho, ku spotrebiteľom alebo do reštaurácií sa dostalo 137 kilogramov. Minister Ardanowski v tejto súvislosti povedal, že poľské mäso nikdy nikomu v Európe neuškodilo, ale hystéria, ktorá okolo tohto prípadu vypukla, je obrovská a v Česku a na Slovensku sú vraj touto vecou „posadnutí“.

.....

VIDEO: Je to naozaj len o poľských potravinách? Aké je riešenie pre Slovensko, aby sa vyhlo dosahom potravinových škandálov?

Video
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #hovädzie mäso #poľské hovädzie mäso