Výnimočný rok smartfónov Huawei. Dobehli Apple, chystajú sa na Samsung

Celosvetový predaj inteligentných telefónov v minulom roku stúpol o 1,2 percenta na 1,56 miliardy prístrojov.

22.02.2019 00:00
debata (20)

Čínske spoločnosti Huawei sa vlani podarilo výrazne zvýšiť svoj podiel na trhu na úkor konkurentov Samsung a Apple. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok na svojich internetových stránkach zverejnila výskumná spoločnosť Gartner.

Juhokórejská spoločnosť Samsung vlani zostala na globálnom trhu so smartfónmi jasnou jednotkou, jej predaj však klesol o osem percent na zhruba 295 miliónov prístrojov. Trhový podiel Samsungu sa tak znížil na 19 percent z 20,9 percenta v roku 2017.

Americký konkurent Apple sa udržal na druhom mieste, jeho predaj však klesol o tri percentá na 209 miliónov prístrojov. Tretie miesto obsadila spoločnosť Huawei, ktorá zvýšila predaj o 35 percent na takmer 203 miliónov prístrojov.

Firma Huawei tak výrazne znížila náskok Applu. Jej trhový podiel sa vlani vyšplhal na 13 percent z necelých desiatich percent v predchádzajúcom roku, zatiaľ čo trhový podiel Applu klesol na 13,4 percenta z predvlaňajších 14 percent.

Spoločnosť Gartner vo svojej správe označila minulý rok za „rok Huawei“. Upozornila, že firma Huawei má silnú pozíciu v Číne a Európe a že pokračovala vo zvyšovaní investícií v Ázii a Tichomorí, Latinskej Amerike a na Blízkom východe, aby podporila svoj rast.

Spoločnosť Huawei je v poslednom období v centre pozornosti pre obvinenia zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohol Peking využívať na špionáž. Firma však tieto obvinenia odmieta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #smartfón #Huawei