Slovensko pre hrozby z USA posilňuje automobilky

Až trom vážnym hrozbám v tomto roku čelí výroba motorových vozidiel na Slovensku. V krajnom prípade môžu prísť o prácu tisícky zamestnancov pre tvrdý brexit, prísne emisné normy a zavedenie amerických ciel na v Európskej únii vyrobené automobily. O možných riešeniach prípadných problémov včera s vládou rokovali predstavitelia domáceho automobilového priemyslu.

22.02.2019 13:00
USA-TRUMP/ Foto: ,
Americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením vysokých ciel na európske automobily.
debata (78)

„Pripravili sme viacero opatrení na podporu domáceho automobilového priemyslu. Takzvaný superodpočet sa už v tomto roku zvýši zo 100 na 150 percent a v roku 2020 až na 200 percent,“ povedal premiér Peter Pellegrini. Aktuálne si firmy každé jedno euro investované do vedy môžu legálne odpísať ako náklad vo výške dvoch eur. V prípade zvýšenia superodpočtu na 150 percent bude možné dať do nákladov dve eurá a päťdesiat centov a pri dvestopercentom rovné 3 eura.

„Ministerstvo financií tiež pripraví schému na podporu výstavby nájomného bývania v regiónoch s nedostatkom pracovnej sily,“ dodal Pellegrini. Podniky tak budú vedieť viac motivovať ľudí dochádzať za prácou z hladových dolín do priemyselne rozvinutých regiónov Slovenska.

Vláda sa tiež zaviazala, že v priebehu tohto roka už neprijme žiadne opatrenia, ktoré mimoriadne zvýšia náklady domácich tovární. Zároveň zmeny zvyšujúce mzdové náklady firiem majú začať platiť vždy až začiatkom budúceho roka. Firmy tak získajú dosť času napríklad na zvládnutie zvýšenia minimálnej mzdy z 520 na 600 eur v hrubom. „Automobilový priemysel tiež prechádza obrovskými zmenami a my máme záujem o zvládnutie elektromobility. V spolupráci s automobilovým priemyslom preto rozbehneme systém budovania infraštruktúry pre vozidlá poháňané elektrinou,“ uviedol minister hospodárstva Peter Žiga.

Domáce automobilky si už dnes kalkulujú prípadné dopady tvrdého brexitu a zavedenie amerických ciel na automobily. „Zatiaľ je predčasné o nich informovať, keďže stále nevieme, akú podobu bude mať brexit a či vôbec bude. Tiež nie je jasné, ako budú vyzerať prípadné americké clá na európske automobily,“ povedal šéf Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek. V súčasnosti uplatňujú Američania na z Európskej únie dovážané automobily clá vo výške dvoch percent a na väčšie športovo úžitkové vozidlá platia až 25-percentné clá.

„Spojené štáty zavedú vyššie clá na dovoz európskych automobilov v prípade, že sa im nepodarí dosiahnuť obchodnú dohodu s Európskou úniou,“ povedal americký prezident Donald Trump. Ten v minulosti hrozil zavedením ciel vo výške 25 až 35 percent. Podľa analýzy amerického ministerstva obchodu z Európskej únie dovážané automobily ohrozujú americkú národnú bezpečnosť a americký prezident má preto právo uvaliť na dovoz vysoké clá. Na jar minulého roka boli na základe podobnej analýzy uvalené 25-percentné clá na európsku oceľ a desaťpercentné na hliník.

Šéf Bieleho domu odvtedy od Európanov žiada otvorenie trhu americkým geneticky modifikovaným potravinám, zvýšenie nákupu amerického skvapalneného plynu a podporu v prebiehajúcej obchodnej vojne s Čínou. „Snažíme sa dosiahnuť dohody. Lenže Európania sú pri vyjednávaniach veľmi tvrdí,“ dodal Trump. Lenže práve po rokovaní amerického prezidenta so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom obmedzila Európska komisia dovoz GMO sóje z Brazílie a Argentíny. Vzniknutý výpadok nahradili americkí farmári, ktorým nový trh pomohol vyplniť výpadok spôsobený tvrdou obchodnou vojnou medzi USA a Čínou.

Momentálne Spojené štáty americké žiadajú od Európskej únie aj vylúčenie čínskej spoločnosti Huawei z budovania telekomunikačných 5G sieti. Z mimoeurópskych krajín sa už obchodné vzťahy podarilo urovnať Kanade, ktorá na žiadosť americkej FBI zatkla finančnú riaditeľku a dcéru zakladateľa spoločnosti Huawei Meng Wan-čou. Po vyradení čínskej spoločnosti z viacerých štátnych tendrov má dobré vzťahy s USA aj susedná Česká republika, ktorej premiér Andrej Babiš má v USA osobne rokovať s Donaldom Trumpom.

Ďalšou časovanou bombou je neriadený odchod Veľkej Británie z Európskej únie. V takom prípade totiž okamžite začnú platiť vysoké clá, ktoré na druhom najväčšom automobilovom trhu Európy obmedzia predaj na Slovensku vyrobených vozidiel. Na druhej strane Veľká Británia sa s Európskou úniou stále môže dohodnúť na podmienkach odchodu a v hre je stále aj úplné zrušenie brexitu.

.....

VIDEO: Pozrite si akú pozíciu vo výrobe áut má vo svete Slovensko a aké výzvy nás čakajú.

Video

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel #Donald Trump #Brexit #emisné kvoty #clá na autá