Hoteliéri na Slovensku vlani ubytovali rekordný počet hostí

Slovenskí hotelieri zaznamenali vlani rekordný počet ubytovaných hostí. Najpočetnejšiu zahraničnú klientelu hotelov a ďalších ubytovacích zariadení tvorili opäť Česi. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR a prepočtov ČTK.

22.02.2019 13:10
debata (7)

Ubytovacích služieb na päťmiliónovom Slovensku vlani využilo takmer 5,6 milióna domácich i zahraničných turistov. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 4,1 percenta. Tempo medziročného rastu počtu ubytovaných klientov na Slovensku sa tak spomalilo z predvlaňajších siedmich percent.

Tri pätiny z celkového počtu ubytovaných hostí tvorili domáci návštevníci. Vlani sa na Slovensku ubytovalo tiež zhruba 2,26 milióna turistov zo zahraničia, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje nárast o 4,3 percenta. Medzi nimi bolo aj viac ako 700 000 návštev­níkov z Česka. Vyšší počet hostí sa prejavil aj v tržbách za ubytovanie, ktoré vlani stúpli medziročne o osem percent na 428,5 milióna eur.

Bankový dom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia vo svojej analýze uviedol, že na Slovensku v prepočte na obyvateľa prenocuje málo cudzincov a že z krajín EÚ sú na tom v tomto ukazovateli horšie len Rumunsko a Poľsko.

Aj v Česku zažil vlani turizmus rekordný rok, v hoteloch, penziónoch či kempoch sa ubytovalo 21,3 milióna hostí, čo bolo o 6,4 percenta viac než predvlani. Počet domácich a zahraničných hostí bol vlani takmer vyrovnaný, cudzincov prišlo do Česka viac ako 10,6 milióna.

Slovensko s cieľom podporiť domáci cestovný ruch znížilo od začiatku tohto roka sadzbu dane z pridanej hodnoty u ubytovacích služieb na desať z predchádzajúcich 20 percent. Firmy s aspoň 50 zamestnancami po novom musia pracovníkom prispievať na rekreačné pobyty na Slovensku. Už skôr štát zaviedol dotácie pre školy na organizovanie lyžiarskych výcvikov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ubytovanie #turizmus #hoteliér