Aj finančný mág Buffet máva problémy. Jeho investície sa prepadli

Americká investičná spoločnosť Berkshire Hathaway má za štvrtý štvrťrok čistú stratu 25,4 miliardy dolárov, kým rok predtým bola v zisku 32,6 miliardy USD.

24.02.2019 09:31
debata (2)

Nezvyčajne zlý výsledok odráža prepad cien niektorých akcií z Buffettovho portfólia a tiež ťažkosti potravinárskeho kolosu Kraft Heinz. Buffett to v sobotu oznámil v liste akcionárom. V priaznivom výsledku z konca roka 2017 sa ale z časti odrazilo aj zníženie daní pre firmy.

Strata na akciu triedy A dosiahla 15 467 USD oproti zisku 19 790 USD o rok skôr. Akcie v piatok uzavreli obchodovanie na burze v New Yorku so stratou 1,9 percenta na 302 000 USD za kus.

Výsledok za posledný štvrťrok minulého roka zahŕňa aj odpis 3,02 miliardy USD, ktorý podľa Buffetta „takmer úplne“ súvisí s akciami Kraft Heinz. Berkshire Hathaway má v tejto potravinárskej spoločnosti podiel 26,7 percenta. Kraft Heinz tento týždeň šokoval investorov oznámením, že odpíše 15,4 miliardy USD a že ho pre účtovné pravidlá vyšetruje americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC). Firma tiež výrazne znížila dividendu.

Buffett v liste akcionárom nespomína najnovšie problémy Kraft Heinz. Akcie tejto firmy ale postupne oslabovali prakticky celý minulý rok a po najnovšom prepade sú na svojom historickom minime.

Na prevádzkovej úrovni sa ale Berkshire Hathaway darilo. Prevádzkový zisk totiž v štvrtom štvrťroku medziročne vzrástol o 71 percent na 5,72 miliardy dolárov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #burza #Warren Buffett #Berkshire Hathaway