Trump odloží uvalenie ďalších ciel na Čínu

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že odloží uvalenie nových ciel na čínsky tovar. Počas víkendu bol dosiahnutý podstatný pokrok v rokovaniach o vzájomnom obchode, napísal šéf Bieleho domu v nedeľu večer na twitteri.

25.02.2019 01:13
debata (16)

Potvrdil tiež, že v prípade ďalšieho pokroku sa chystá stretnúť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom vo svojom floridskom letovisku Mar-a-Lago.

„S potešením oznamujem, že USA urobili podstatný pokrok v obchodných rokovaniach s Čínou o dôležitých štrukturálnych témach vrátane ochrany duševného vlastníctva, prevodu technológií, poľnohospodárstva, služieb, meny a mnohých ďalších tém,“ napísal Trump.

„V dôsledku týchto veľmi produktívnych rozhovorov odložím navyšovanie ciel z americkej strany, doteraz plánované na 1. marec,“ dodal americký prezident.

Ak obe strany dosiahnu ďalší pokrok, plánuje Trump usporiadať stretnutie s čínskym prezidentom, aby uzavreli príslušnú dohodu.

Spojené štáty a Čína od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v rámci ktorej na seba vzájomne uvaľovali clá. To narušilo výmenu tovaru medzi oboma najväčšími ekonomikami sveta a vyvolalo obavy o vývoj globálneho hospodárstva.

V decembri sa Washington a Peking dohodli na 90-dňovom prímerí s tým, že počas tejto doby sa budú snažiť o vyriešenie obchodných sporov a nebudú uvaľovať ďalšie clá. Prímerie platí do piatku 1. marca. Trump dal už skôr opakovane najavo, že by sa tento termín mohol posunúť.

Biely dom sa pomocou ciel snažil vyvinúť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Peking na postup Washingtone reagoval odvetnými clami na dovoz z USA.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna