Kedy bude v USA recesia? O dva či tri roky, myslia si ekonómovia

Približne polovica amerických podnikových ekonómov si myslí, že hospodárstvo USA sa koncom budúceho roka dostane do recesie a tri štvrtiny z nich pripúšťajú, že pokles ekonomiky sa začne v závere roku 2021.

25.02.2019 12:10
debata (10)

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu americkej Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE). Desať percent oslovených predpokladá, že recesia v USA sa začne v tomto roku a 11 percent očakáva, že americké hospodárstvo sa recesii vyhne aj počas celého roku 2021.

Ekonomika USA začala rásť v júni 2009. Ak bude expanzia trvať aj po júni tohto roka, bude najdlhšou v histórii. V porovnaní s inými expanziami je terajšia miernejšia a priemerné ročné tempo rastu hrubého domáceho produktu je iba tesne nad úrovňou dvoch percent. Podľa mnohých ekonómov však mierne tempo rastu pomohlo predĺžiť expanziu, čiastočne preto, že sa tak udržiava pod kontrolou inflácia.

Členovia americkej Národnej asociácie podnikových ekonómov podľa výsledkov prieskumu schvaľujú postup Federálneho rezervného systému (Fed) v oblasti úrokových sadzieb a takmer tri štvrtiny respondentov ju označilo za „viac-menej správnu“. Po tom, ako Fed úroky vlani zvýšil štyrikrát, jeho šéf Jerome Powell vyhlásil, že centrálna banka bude v oblasti úrokov „trpezlivá“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #recesia #HDP