Rekordné firemné pôžičky by mohli ohroziť svetovú ekonomiku

Rekordné úrovne firemných pôžičiek by sa mohli stať hrozbou pre svetovú ekonomiku, ak spomalenie hospodárskeho rastu zabráni spoločnostiam vyrovnať svoje dlhy splatné v nasledujúcich rokoch. Upozornila na to v pondelok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

26.02.2019 08:09
debata

Hodnota nesplatených dlhopisov nefinančných spoločností na celom svete sa od globálnej finančnej krízy v roku 2008 zdvojnásobila, uviedla v správe organizácia so sídlom v Paríži.

Firmy využili veľmi nízke úrokové sadzby a požičiavali si ako nikdy predtým. Hodnota firemných dlhopisov sa tak do konca roka 2018 vyšplhala na 13 biliónov USD (11,45 bilióna e­ur).

Kým malé firmy svoj ďalší rozvoj zvyčajne financujú bankovými úvermi, väčšie korporácie takmer vždy vydávajú dlhopisy. V nasledujúcich troch rokoch tak budú musieť tieto korporácie splatiť alebo refinancovať dlh v hodnote približne 4 biliónov USD. Na ilustráciu, toto číslo zodpovedá celkovej bilancii americkej centrálnej banky Fed.

V prípade poklesu ekonomiky by tak mohli mať firmy s „vysokou mierou pákového efektu“ ťažkosti pri splácaní dlhu, čo by mohlo zase ešte viac zhoršiť stav ekonomiky v dôsledku nižších investícií a firemných bankrotov," uviedla OECD.

OECD uverejnila správu v čase, keď už globálna ekonomika spomaľuje. Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac revidoval smerom nadol svoju prognózu globálneho hospodárskeho rastu v roku 2019 z 3,7 % na 3,5 %.

Napriek nárastu firemných dlhopisov sa tempo ich emitovania vlani znížilo v porovnaní s rokom 2017 o 41 %. A „apetít“ investorov po najrizikovejších dlhopisoch firiem s ratingom v neinvestičnom pásme sa minulý rok taktiež zmenil na negatívny. Naposledy došlo k takejto zmene v roku 2008, dodala OECD.

Čína bola hlavnou hnacou silou rastu na trhu s podnikovými dlhopismi a stala druhým najväčším emitentom týchto dlhopisov na svete.

Vláda v Pekingu vzhľadom na spomalenie čínskeho hospodárstva a vysokú úroveň dlhu domácností tento mesiac oznámila, že sprísnení kontroly po krachu rekordného počtu firiem.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #firmy