Bruselu sa nepáčia české kontroly poľského mäsa

Európskej komisii sa nepáčia mimoriadne kontroly, ktoré Česko zaviedlo pre poľské hovädzie mäso, povedal minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (za ČSSD). Komisia podľa neho usiluje aj o zrušenie povinnosti nahlasovať dovoz mäsa 24 hodín vopred. Ak Poľsko podnikne sľubované kroky, je minister pripravený mimoriadne opatrenia na konci marca zrušiť.

26.02.2019 17:41
debata (26)

Povinné kontroly dovážaného hovädzieho mäsa z Poľska platia od minulého týždňa, pred uvedením na trh sa musí vyšetriť na salmonelu.

Povinne sa zatiaľ nekontrolujú polotovary z hovädzieho mäsa, ako je napríklad tatársky biftek. Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Zbyňka Semeráda sa z polotovarov odoberajú vzorky, ak by sa objavil problém, je pripravený mimoriadne opatrenia rozšíriť.

„Problém neriešime iba my, závadné mäso z Poľska sa podľa všetkého dostalo aj na Slovensko a do ďalších krajín. Preto budem chcieť situáciu riešiť na celoeurópskej úrovni s eurokomisárom pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisom Andriukaitisom,“ povedal europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Eurokomisára chce interpelovať, že niektoré štáty dostatočne rýchlo neinformujú systémom rýchleho európskeho varovania pred závadnými potravinami.

Poľsko sľúbilo, že preskúma pravidlá veterinárneho dozoru. Bitúnok budú 24 hodín denne sledovať kamery a kontroly prevádzky už nebudú môcť vykonávať súkromné veterinári.

Českí veterinári v pondelok oznámili, že z Poľska do Česka bolo dovezených ďalších 1164 kilogramov hovädzieho mäsa, ktoré môže byť nakazené salmonelou. Mäso pochádza z rovnakej šarže a miesta ako 700 kilogramov mäsa dovezených predtým, v ktorom testy odhalili tieto baktérie. Podľa Semerád sa okolo 80 percent mäsa z novej zásielky zjedlo.

Prvú zásielku do ČR doviezla firma Animalco z koncernu Agrofert. Hovorca firmy Karel Hanzelka povedal, že v žiadnom zo šiestich kontrolných vzoriek, ktoré si firma nechala urobiť, sa salmonely nepreukázali. Firma už skôr zvažovala, že ukončí spoluprácu s poľským dodávateľom, v utorok ju podľa neho ukončila.

„Poľsko je ale len okrajovým dodávateľom, oveľa častejšie vozíme z iných krajín – Nemecko, Španielsko, Dánsko, u hovädzieho najviac Holandsko. Dodávky z Poľska tvoria len necelých sedem percent a s okamžitou platnosťou sme ich ukončili. Snažíme sa tiež spotrebu mäsa pokryť z vlastných českých chovov,“ povedal ČTK Hanzelka. Poľské mäso ale všeobecne podľa neho nie je menej kvalitné. Spoluprácu s poľským dodávateľom hovädzieho už skôr ukončil reťazec Makro.

Od chvíle, keď vypukla aféra s poľským hovädzím, odobrali veterinári približne 226 vzoriek, jedna z nich bol pozitívny na salmonelu.

Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia potom od začiatku kauzy vykonala 1708 kontrol v jedálňach, reštauráciách alebo v maloobchodoch.

.....

VIDEO: Ako si vybrať kvalitný mäsový výrobok? Aké dôsledky zanechávajú mäsové škandály, ako naposledy prípady pochybnej poľskej hovädziny? Pozrite si video TV Pravda s názormi mäsiara Ignáca Bertoviča z Vysokej pri Morave.

Video
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #poľské hovädzie mäso