VIDEO: Jaguar pritiahol na Slovensko čínskeho lídra vo výrobe vlákien

Sedadla vyrobené z vlákien brániacich prenosu mikróbov medzi cestujúcimi. Kokpit automobilu meniaci farbu na základe aktuálneho želania vodiča. Tak vyzerá budúcnosť podľa jedného z najväčších výrobcov automobilových vlákien na svete spoločnosti Auria. Čínskym kapitálom ovládaná spoločnosť aktuálne otvorila nový výrobný závod v meste Vráble. V budúcnosti by mohla na Slovensku rozbehnúť aj výskum a vývoj automobilových interiérov.

01.03.2019 12:00
debata (5)
TV Pravda: Pozrite si video o výrobe súčiastok pre luxusné SUV vozidlo Land Rover Discovery.
Video

„Hlavným dôvodom vybudovania fabriky je blízkosť k nitrianskej automobilke Jaguar Land Rover. To je náš strategický zákazník, ktorému budeme dodávať napríklad zvukovo tesniace diely pre automobil Land Rover Discovery,“ povedal generálny riaditeľ Auria Brian Pour. V nitrianskom závode sa plánuje každý pracovný deň vyrobiť približne 340 luxusných SUV automobilov a na každé jedno vozidlo musí spoločnosť Auria dodať päť rôznych komponentov. Okrem zvukovo tesniacich dielov pôjde aj o rôzne kobercové textílie. „Závod sme vybudovali bez štátnej podpory a doteraz sme na Slovensku investovali 10 miliónov dolárov. O možností získaní štátnych dotácií s vládou rokujeme z dôvodu úvah o rozbehnutí výskumu aj vývoja priamo na Slovensku,“ dodal Pour.

Fabrika postavená v priemyselnom parku mesta Vráble sa aktuálne rozprestiera na 7¤500 štvorcových metroch a po dobudovaní novej výrobnej haly sa produkcia rozrastie až na 15-tisíc štvorcových metrov. Zároveň sa bude zvyšovať aj počet zamestnancov zo súčasných 50 na 150 ľudí. „Tým, že ide o úplne nový závod, je šanca presadiť sa aj na manažérskych pozíciách. Zároveň je možnosť pracovať s najnovšími technológiami a to sú moje dva hlavné dôvody, pre ktoré som sa tu rozhodol pracovať,“ povedal Róbert Pásztor, manažér výroby a neustáleho zlepšovania v spoločnosti Au­ria.

V priemyselnom parku mesta Vráble spustila prvá fabrika výrobu už v roku 2000 a aktuálne tu vyrába desať rôznych firiem. „V širšej priemyselnej zóne pracuje približne 6-tisíc ľudí a samotné Vráble majú 8¤700 občanov. Aj preto je tu veľmi nízka nezamestnanosť pohybujúca sa okolo dvoch percent a príchod novej fabriky umožní miestnym občanom vybrať si čo najlepšiu prácu,“ uviedol primátor mesta Vráble Tibor Tóth. Napriek nízkej nezamestnanosti v celom regióne vedenie fabriky sľubuje väčšinu voľných pracovných miest obsadiť miestnymi ľuďmi.

Medzinárodný koncern Auria Solutions vznikol pred 18 mesiacmi ako joint venture medzi čínskou Shanghai Shenda a americkou IAC Group. „Nadväzujeme na viac ako 150-ročnú históriu dodávok pre automobilky a materiál sme už dodávali aj na historicky prvé pásovo vyrábané vozidlo, legendárny Ford T,“ povedal hovorca spoločnosti Auria Dave Ladd. V súčasnosti Auria prevádzkuje vo svete 21 výrobných závodov a 11 technologických centier. Jednotlivé fabriky sa nachádzajú v USA, Mexiku, Nemecku, Belgicku, Veľkej Británii, Španielsku, Číne, Južnej Afrike, Poľsku, Českej a Slovenskej republike. Po celom svete pracuje pre nadnárodný koncern približne 7-tisíc ľudí.

Hlavným zákazníkom slovenského závodu je nitrianska fabrika automobilky Jaguar Land Rover. „Postupom času plánujeme získať aj ďalších zákazníkov z blízkeho okolia,“ dodal Ladd. Auria bude mať záujem o získanie zákaziek od trnavského závodu PSA Peugeot Citroën Slovakia, bratislavského Volkswagenu Slovakia či žilinskej Kie Motors Slovakia. A takisto aj maďarských závodov Audi a Suzuki či poľskej fabriky automobilky Daimler. Práve u našich severných susedov pôsobiaca fabrika sa zatiaľ javí ako najviac reálny zákazník spoločnosti Auria.

Okrem nového výrobného závodu vo Vrábľoch Auria nedávno otvorila novú výrobnú halu v meste Wuhan v Číne. „Vlákna predstavujú ďalšiu hranicu technologického pokroku pre vozidlá a iné spotrebné výrobky,“ povedal predseda Shanghai Shenda Yao Minghua. Ním vedená spoločnosť plánuje v budúcnosti stať sa v tomto segmente technologickým lídrom a už dnes patrí v tomto segmente medzi štyroch najväčších dodávateľov na svete.

Automobilový priemysel je posledné roky motorom slovenskej ekonomiky. Práve vďaka rastúcej výrobe osobných motorových vozidiel má Slovensko aj v tomto roku zaznamenať silný ekonomický rast na úrovni štyroch percent. Minulý rok štyri na Slovensku pôsobiace automobilové závody vyrobili 1¤080¤000 oceľových tátošov. V roku 2018 podiel výroby automobilov na celkovej priemyselnej produkcii dosiahol 46,8 percenta a automobilový priemysel sa na priemyselnom exporte Slovenska podieľal 35 percentami. Výrobou automobilov alebo ich súčiastok sa živí približne 125-tisíc ľudí a po započítaní peňazí minutých automobilovým priemyslom a ich zamestnancami sa počet pracovných miest zvýši až na 200-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel #Land Rover Discovery #Jaguar Land Rover #Auria