Česi odmietnu žiadosť Bruselu skončiť s kontrolami poľského hovädzieho

Česko odmietne požiadavku Európskej komisie, aby do konca týždňa ukončilo mimoriadne kontroly hovädzieho mäsa z Poľska.

28.02.2019 18:23 , aktualizované: 01.03.2019 07:28
debata (194)

Uviedol to ústredný riaditeľ českej Štátnej veterinárnej správy (SVS) Zbyněk Semerád. V budúcom týždni by podľa neho mohli členské štáty hlasovaním rozhodnúť, či komisia Českej republike nariadi mimoriadne veterinárne opatrenia ukončiť. Od minulého štvrtka sa v Česku musí hovädzie dovážané z Poľska kontrolovať na salmonelózu.

V odpovedi pre Európsku komisiu české ministerstvo poľnohospodárstva vysvetlí, prečo mimoriadne kontroly zaviedlo a že sa teraz rušiť nebudú, uviedol Semerád.

„Ministerstvo poľnohospodárstva list Európskej komisie dostalo. Ak Poľsko prijme vhodné legislatívne opatrenia, ktoré zabránia pochybeniu, ako je nelegálna porážka alebo kontaminované mäso, sme pripravení mimoriadne kontroly zrušiť,“ povedal hovorca ministerstva Vojtěch Bílý. Podľa neho Poliaci avizovali, že do konca marca prijmú opatrenia, ktorými by sa veterinárny dozor mal zlepšiť.

„Potom by sa podľa dohody mali s funkčnosťou opatrení v Poľsku zoznámiť našu inšpektori. Prioritou je pre nás ochrana našich spotrebiteľov. S ohľadom na súčasnú situáciu považujeme kontrolu zdravotnej nezávadnosti hovädzieho mäsa z Poľska za nevyhnutnú,“ dodal.

List do Prahy končí upozornením, že ak nebudú české opatrenia zrušené, predloží komisia vec do desiatich dní členským štátom na rokovania Stáleho výboru pre potraviny EÚ. Ten by následne mohol v hlasovaní rozhodnúť o tom, že Česko musí prijaté kroky zrušiť.

Podľa Semeráda bude až na hlasovaní členských štátov, či česká opatrenie skončí, zatiaľ výzva komisie nie je právne záväzná. Ak by sa veterinári rozhodli nerušiť opatrenia, asi by zo strany Európy prišli sankcie.

Brusel: Kontroly nie sú adekvátne

Európska komisia nariadila Česku prestať do konca týždňa s mimoriadnymi kontrolami poľského hovädzieho, pretože nie sú primerané riziku výskytu salmonely. Uviedla to vo štvrtok na svojom webe poľská televízia Polsat s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu Európskej komisie.

„Európska komisia sa domnieva, že postup českých úradov voči Poľsku, spočívajúcich v doplnkových kontrolách dovážaného hovädzieho po objavení salmonely v jednej zásielke mäsa, nie sú primerané ohrozeniu a Česko musí prestať s takými kontrolami,“ povedala Polsatu hovorkyňa komisie Anca Paduraruová.

Uviedla tiež, že eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis napísal 25. februára list českým úradom, v ktorom žiadal o ukončenie dodatočných kontrol poľského hovädzieho do konca tohto týždňa. Andriukaitis už minulý týždeň podľa Polsatu varoval pred „protekcionis­tickými sklony“ niektorých štátov v prípade problémov s kvalitou potravín.

„Žiadna krajina nemôže žiadať o ďalšie dodatočné kontroly, pokiaľ nemá zodpovedajúce odôvodnenie, nesúvisiace s protekcionizmom. Nesmie sa dovoliť členským krajinám používať protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám spoločnej poľnohospodárskej politiky, spoločnému trhu, spoločnému systému kontroly a ďalším spoločným požiadavkám,“ citovala eurokomisára poľská stanica.

Pripomenula, že Česi zaviedli kontroly poľského hovädzieho tento mesiac. Do únijného systému varovania odovzdali informácie o odhalení baktérií salmonely v poľskom mäse. Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman 20. februára odôvodňoval tieto kontroly výskytom baktérií salmonely v zásielke 700 kilogramoch poľského mäsa.

Hovorkyňa komisie podľa televízie Polsat pripustila, že únijné predpisy počítajú s možnosťou rôznych krokov členských štátov proti potravinám, ktoré by mohla ohroziť zdravie, ale tie „musia byť primerané“ riziku.

Poľský minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski v reakcii na české rozhodnutie argumentoval, že Poľsko má vynikajúce poľnohospodárstvo, a preto „každá zámienka je dobrá, aby nám to spočítali“, a obvinili z toho, že „máme odporné potraviny“. Poľská strana nariadila skontrolovať firmu, ktorá dodala sporné mäso do Česka, uzavrela Polsat.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európska komisia #poľské hovädzie mäso