Česi našli ďalšie poľské výrobky s problémami, tentoraz oplátky

Dvoje oplátky s výrazne vyšším obsahom alergénnych arašidov, než bolo uvedené na obale, objavila v predajniach česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. V oboch prípadoch išlo o poľské výrobky.

01.03.2019 15:19
debata (6)

Namiesto stopového množstva arašidov ich bolo násobne viac, uviedol v tlačovej správe hovorca inšpekcie Radoslav Pospíchal.

Prvé sú Oplátky jogurtové s príchuťou jahody, názov bol v poľskom origináli. Závadná šarža mala minimálnu trvanlivosť do 23. novembra tohto roku. Kým na obale sa uvádzalo, že potravina „môže obsahovať arašidy a orechy“, laboratórna analýza preukázala ich množstvo v objeme 754 miligramov na kilogram. Stopové množstvo tak prekročila tridsaťkrát.

V druhom prípade išlo o Čiernobielu mliečno-kakaovú pochúťku s dátumom minimálnej trvanlivosti do 19. októbra tohto roku. Na obale bolo taktiež napísané, že môže obsahovať arašidy, v pochúťke ich bolo 386 miligramov na kilogram.

„Uvedené potraviny môžu predstavovať významné zdravotné riziko pre osoby s alergiou alebo intoleranciou na arašidy, a inšpekcia preto kontrolovaným osobám nariadila bezodkladne stiahnuť predmetné šarže z trhu,“ uviedol Pospíchal. Zároveň s predajcami začne správne konanie o uložení pokuty.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Česko