Maduro presunul európsku centrálu štátnej ropnej spoločnosti do Ruska

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nariadil presunutie európskej centrály štátnej ropnej spoločnosti PDVSA z Portugalska do Ruska. Uviedla to v piatok viceprezidentka Venezuely Delcy Rodríguezová.

01.03.2019 17:10
debata (94)

„Prezident Maduro nariadil uzatvorenie centrály v Lisabone a jej presun do Moskvy,“ povedala Rodríguezová v Moskve na tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Ako dodala, cieľom je ochrániť majetok Venezuely.

Rusko spolu s Kubou, Čínou a niekoľkými ďalšími krajinami naďalej podporuje vládu prezidenta Nicolása Madura, zatiaľ čo väčšina západných štátov na čele s USA podporuje predsedu venezuelského Národného zhromaždenia a opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta. Európska únia nie je v otázke ďalšieho postupu vo Venezuele jednotná.

Najviac na zmeny vo Venezuele tlačia Spojené štáty. V súvislosti s PDVSA americký viceprezident Mike Pence tento týždeň vyzval krajiny Latinskej Ameriky, aby zmrazili aktíva spoločnosti, ktoré sú prakticky jediným zdrojom devízových príjmov pre Madurov režim, a tieto presunuli do rúk Guaidóa.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro