Briti po brexite nechcú jesť to, čo Američania

Britská vláda nemieni v záujme uzavretia obchodnej dohody so Spojenými štátmi znížiť potravinové štandardy na americký dovoz.

02.03.2019 06:00
debata (22)

Žiada to od nej Washington, ktorý dúfa, že by sa tak na pulty britských supermarketov dostalo viac farmárskych výrobkov z USA. Napísal o tom spravodajský server BBC.

„Vždy sme dávali veľmi jasne najavo, že neznížime naše potravinové štandardy pre budúcu obchodnú dohodu,“ citoval v piatok server BBC hovorcu úradu britskej premiérky. Británia a USA si teraz medzi sebou každoročne vymieňajú tovar v celkovej hodnote 173 miliárd libier.

Teraz platné pravidlá Európskej únie nedovoľujú dovážať z USA niektoré druhy potravín vrátane kurčiat omývaných chlórom a hovädzieho mäsa z dobytka prikrmovaného rastovými hormónmi. Washington sa snaží dosiahnuť dohodu, aby sa tieto hygienické normy na jeho výrobky dovážané do Británie nevzťahovali.

V 18-stránkovém vládnom návrhu cieľov, ktoré chce americká strana s Britániou dojednať a z ktorého citoval server BBC, Washington tiež žiada, aby sa s britskou librou nemanipulovalo v záujme zlacnenia britských výrobkov pre amerických zákazníkov. Podobnú požiadavku začlenil americký vyjednávací tím aj do návrhu obchodnej dohody s Čínou a Japonskom, pripomenul server BBC.

Podľa ekologického hnutia Greener UK sa USA snažia využiť brexit bez dohody a vynútiť si zrušenie dôležitých ochranárskych opatrení v oblasti životného prostredia a kvality potravín.

„Akákoľvek budúca zmluva o voľnom obchode by mala rešpektovať vysoké štandardy, ktoré žiada a očakáva britská verejnosť,“ povedala serveru BBC zástupkyňa tejto lobistickej skupiny Amy Mountová.

Británia doteraz s USA obchoduje podľa pravidiel dojednaných Európskou úniou, čo sa zmení, až keď Británia z EÚ vystúpi.

.....

VIDEO: Prečo už Británia neláka? Je menej pracovných ponúk a koľko možno zarobiť? Pozrite si video TV Pravda.

Video
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Brexit