Trump chce 'úžasný' dolár, teraz sa mu zdá príliš silný

Americký prezident Donald Trump cez víkend opätovne skritizoval vedenie americkej centrálnej banky a vyhlásil, že menová politika Federálneho rezervného systému (Fed) prispieva k posilňovaniu kurzu dolára, čo poškodzuje konkurencieschopnosť USA.

03.03.2019 14:17
debata (9)

„Máme vo Fede džentlmena, ktorý má rád veľmi silný dolár,“ vyhlásil Trump na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v Oxon Hill v štáte Maryland. „Ja si želám silný dolár, ale chcem dolár, ktorý je úžasný pre našu krajinu, nie dolár, ktorý je taký silný, že nám bráni v obchode s ostatnými štátmi,“ povedal.

Trump opakovane kritizoval Fed a jeho prezidenta Jeroma Powella za zvyšovanie úrokových sadzieb. Posilňovanie meny zhoršuje pozíciu exportérov.

Po štyroch zvýšeniach úrokových sadzieb v minulom roku centrálna banka v poslednom období naznačila, že bude v súvislosti s ďalším sprísňovaním menovej politiky „trpezlivá“. Reagovala tak na rastúce obavy o ďalší vývoj ekonomiky, keďže na rast amerického hospodárstva v poslednom období vplývajú výkyvy na finančných trhoch, obchodný konflikt USA a Číny a spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky.

Powell však zároveň upozornil, že nebude ustupovať politickému nátlaku. Začiatkom januára poukázal na nezávislosť centrálnej banky a povedal, že z funkcie neodstúpi, napriek Trumpovmu tlaku, aby tak urobil. Reagoval tak na správy z polovice decembra, že Trump rokoval so svojimi poradcami o možnosti vyhodenia Powella po tom, ako Fed v závere roka opäť zvýšil úrokové sadzby.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #dolár #Donald Trump #Jerome Powell