Po superjumbe Airbus A380 môžu zostať superdlhy

Nemecko rokuje s európskym konzorciom Airbus o pohľadávke v objeme 600 miliónov eur z úverov, ktoré spoločnosti požičala na vývoj stroja A380 superjumbo. Oznámila to v pondelok nemecká vláda.

04.03.2019 14:06
debata (7)

Airbus v polovici februára ohlásil koniec výroby tohto stroja. Najväčší lietadlo na osobnú prepravu na svete firma prestane pre nezáujem zákazníkov vyrábať v roku 2021.

Ako uviedla mediálna skupina Funke Mediengruppe, dlh vyše 600 miliónov eur zaťaží nemeckých daňovníkov. Berlín v roku 2002 požičal Airbusu na vývoj superjumba 942 miliónov eur, z ktorých bola doteraz splatená iba tretina.

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva na pravidelnej tlačovej konferencii vlády nesplatenú sumu potvrdila. „Dôsledky analyzujeme a o probléme rokujeme so spoločnosťou,“ citovala ju agentúra Reuters.

Konzorcium minulý mesiac oznámilo ukončenie výroby stroja A380, posledných 17 lietadiel Airbus dodá zákazníkom do roku 2021. Lietadlo malo konkurovať legendárnemu Boeingu 747, aerolinky ale dávajú prednosť menším a úspornejším modelom.

Splátky úveru sa hradia postupne po doručení lietadiel. Predčasné zrušenie výroby teda znamená, že časť poskytnutej sumy zostane neuhradená, podotýka Funke Mediengruppe.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Airbus A380