Volvo nebude o rýchlosti, svoje autá obmedzí na 180 km/h

Švédska automobilka Volvo Cars obmedzí maximálnu rýchlosť všetkých svojich nových vozidiel na 180 kilometrov za hodinu.

04.03.2019 22:11
debata (4)

Jej cieľom je od roku 2020 znížiť počet smrteľných nehôd a havárií s ťažkým zraneniam na nulu. V tlačovej správe to v pondelok uviedol šéf spoločnosti Hakan Samuelsson.

Športovo-úžitkový automobil XC90, ktorý je vlajkovou loďou firmy, teraz môže ísť rýchlosťou až 212 km/h.

Od roku 2020 by v žiadnom novom vozidle Volvo nemal nikto utrpieť smrteľné ani veľmi vážne zranenie. Ciele programu nazvaného Vízia 2020 ale podľa Samuelssona nebude možné splniť bez toho, aby firma nerozšírila pole pôsobnosti aj na správanie vodiča. Okrem obmedzenia rýchlosti Volvo plánuje nasadiť kamerovú technológiu, ktorá bude monitorovať stav vodiča a jeho pozornosť, aby sa zabránilo šoférovať ľuďom, ktorí sa na jazdu úplne nesústredia alebo sú opití. Práve to sú popri rýchlosti ďalšie dva hlavné dôvody nehôd.

Vodič, ktorý je rozptyľovaný mobilným telefónom alebo iným spôsobom, sa naplno nesústredí na riadenie, čo je ďalšia príčina smrteľných dopravných nehôd. V mnohých ohľadoch sú títo vodiči rovnako nebezpeční ako opilci za volantom, doplnil Samuelsson.

Automobilka tiež hľadá možnosti, ako spojiť chytrú technológiu pre obmedzenie rýchlosti s technológiou monitorovania priestoru, v ktorom sa vozidlo pohybuje, aby jej vozidlá mohli v budúcnosti automaticky obmedzovať rýchlosť v blízkosti škôl a nemocníc.

Politika rýchlostného limitu ale podľa agentúry Reuters nebude úplne ultimatívna, na niektorých trhoch bude možné zariadenie vypnúť. Príkladom je Nemecko, kde sa na diaľniciach bežne jazdí rýchlosťou 200 i viac kilometrov za hodinu.

Spoločnosť Volvo, ktorú vlastní čínska Geely, oznámila novú politiku obmedzenia rýchlosti v predvečer autosalónu v Ženeve, kde predstaví svoj nový model Polestar 2.

Skupina Volvo Cars vo finančnom roku 2018 predala po celom svete 642 253 vozidiel, čo oproti roku 2017 znamená zvýšenie predaja o 12,4 percenta. Prevádzkový zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) firma zvýšila na 14,2 miliardy švédskych korún (1,34 miliardy eur) zo 14,1 miliardy v predchádzajúcom roku. Tržby v tomto období vzrástli na 252,65 miliardy švédskych korún z 208,65 miliardy v roku 2017.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Volvo