Maloobchodné tržby v januári výrazne zvýšili tempo rastu

Maloobchodné tržby na Slovensku v úvode tohto roka zrýchlili svoj rast. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) v januári medziročne stúpli o 4,5 %, kým v decembri rástli o 0,6 %. Rástli aj na medzimesačnej báze, keď v januári oproti decembru sa zvýšili o 0,8 %.

05.03.2019 09:57
debata (8)

V medziročnom porovnaní pritom rástli tržby vo väčšine činností maloobchodu. Najvýznamnejší bol rast v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 7,7 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 18,9 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 8 %. Medziročne nižšie tržby boli v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 6 % a v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 6,9 %.

Štatistici zaznamenali medziročný rast tržieb aj v ďalších sledovaných sektoroch vnútorného obchodu. Vo veľkoobchode tržby oproti vlaňajšiemu januáru stúpli o 7,2 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 4,9 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,9 %. Medziročný pokles vykázal iba sektor ubytovania, a to o 6 %.

Medzimesačne v januári oproti decembru sa zvýšili tržby vo všetkých sektoroch. Najvýraznejšie v ubytovaní o 16,6 %. Nasledoval predaj a oprava vozidiel a motocyklov s medzimesačným rastom o 8,5 %, veľkoobchod s 1,4 % a v reštauráciách a pohostinstvách tržby stúpli o 0,2 %.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod