ECB nemenila úroky a nezmení ich ani do konca roka

Európska centrálna banka (ECB) síce v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby, prijala však opatrenia na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky eurozóny.

07.03.2019 14:56
debata (2)

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostáva na 0,25 % a depozitná sadzba na –0,40 %.

ECB však zmenila rétoriku, keď vo svojom vyhlásení uviedla, že sadzby zostanú nezmenené prinajmenšom do konca tohto roka, v každom prípade tak dlho, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien nebude trvalo približovať smerom k inflačnému cieľu ECB. Vo svojich doterajších vyhláseniach hovorila o tom, že sadzby zostanú na aktuálnej úrovni prinajmenšom do konca leta.

ECB tiež ohlásila lacné dlhodobé úvery pre komerčné banky. Séria operácií v rámci programu TLTRO-III by mala trvať od septembra 2019 do marca 2021. V rámci programu bude ECB poskytovať bankám dvojročné úvery, ktoré majú zachovať priaznivé úverové podmienky v eurozóne a hladký prenos menovej politiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB