Poľské HDP predbehne portugalské, na Slovensko a Česko zatiaľ nemá

Poľsko v roku 2019 predbehne Portugalsko z hľadiska výšky hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa pri zohľadnení parity kúpnej sily. Informoval o tom vo štvrtok denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na Medzinárodný menový fond (MMF).

08.03.2019 08:55
debata (36)

Kým v Portugalsku bude tento parameter podľa denníka v roku 2019 na úrovni 33 409 USD (29 552,41 eura), v Poľsku dosiahne 33 472 USD.

Tento rozdiel sa bude ešte zvyšovať, keďže tempo rastu poľského HDP bolo vlani viac ako dvojnásobne vyššie oproti portugalskému. Presnejšie, HDP Poľska sa minulý rok zvýšil o 5,1 % a Portugalska o 2,1 %. V tomto roku sa portugalská ekonomika ešte spomalí.

Poľsko tak dosiahlo 21. miesto v rámci Európskej únie z hľadiska HDP na obyvateľa. Ale zároveň je pravdepodobné, že Varšava nedosiahne taký pokrok, aby predbehla Estónsko a Litvu, malé pobaltské ekonomiky, ktoré tiež pomerne rýchlo rastú (estónska o 3,9 % a litovská o 3,5 % v roku 2018).

„Aj Slovensko, Slovinsko a Česká republika, ďalšie z bývalých postkomunistických krajín, sú pred Poľskom v rebríčku prosperity a rastú len o niečo pomalšie ako Poľsko. Takže dohnať ich potrvá roky,“ napísal denník.

V rebríčku Medzinárodného menového fondu za rok 2017 bolo z postkomunis­tických krajín vo svetovom rebríčku najvyššie Česko (35. miesto), Slovinsko (37. miesto), Slovensko (38. miesto), Litva (39. miesto), Estónsko (40. miesto), na 42. priečke bolo Portugalsko, a hneď za ním Poľsko, nasledované Maďarskom.

Poľsko má vďaka dynamickému rastu viac šancí dobehnúť Taliansko vzhľadom na pokles jeho ekonomiky.

"Tridsať rokov od pádu komunizmu a 15 rokov od rozšírenia EÚ o osem krajín z nášho regiónu a o Cyprus a Maltu rozdiel v prosperite, ktorý delí západ od východu, postupne nahrádza polarizácia príjmov medzi chudobným juhom a bohatým severom, dodala Rzeczpospolita.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Medzinárodný menový fond #V4