Brusel chce dať nemeckým automobilkám miliardové pokuty

Európska komisia chce vymerať pokutu automobilkám Daimler, BMW a Volkswagen, každej po jednej miliarde eur , za ich tajnú dohodu o znížení účinnosti systému filtrácie výfukových plynov.

09.03.2019 05:35
debata (6)

Napísal to v piatok nemecký týždenník Der Spiegel. BMW odmietla vec komentovať, zatiaľ čo Daimler uviedol, že s úradmi spolupracuje a že požiadal o štatút spolupracujúceho svedka. Volkswagen taktiež oznámil, že s úradmi spolupracuje, Európska komisia sa vyjadriť odmietla.

Výrobcovia spolupracovali na redukcii systému AdBlue, ktorý do splodín vstrekuje močovinu, aby oxidy dusíka neutralizoval. Podľa denníka sa dohodli, že v autách s benzínovým motorom nebudú inštalované filtre zachytávajúce jemné prachové častice.

Strategická spolupráca medzi nemeckými výrobcami automobilov nie je neobvyklá, ale firmy, ktoré porušili pravidlá EÚ o hospodárskej súťaži, čelia pokutám až do výšky 10 percent ročných tržieb. Tie v prípade BMW, Daimleru a Volkswagenu dosahujú celkovo takmer 500 miliárd eur.

Denník Handelsblatt v stredu napísal, že komisia pošle firmám oficiálne obvinenia z tajných dohôd. Vyšetrovanie, ktoré malo posúdiť, či automobilky neuzavreli tajné dohody, ktorých cieľom bolo nekonkurovať si pri vývoji a zavádzaní technológií pre čisté emisie u osobných áut s benzínovým a naftovým motorom, podľa jeho informácií uzavrie komisia na jar.

Výsledkom dohody mohlo byť, že spotrebiteľom bola odopretá možnosť kúpiť si auto šetrnejšie pre životné prostredie, aj keď takú technológiu mali výrobcovia k dispozícii.

Daimler prokuratúre oznámil „možné priestupky“ už v roku 2014, Volkswagen o dva roky neskôr. Automobilka BMW dohody a technické manipulácie stále popiera.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska komisia #automobilky