Nóri majú v štátnom fonde bilión dolárov, menia jeho stratégiu

Nórsky štátny investičný fond, ktorý je najväčší na svete a disponuje majetkom zhruba jeden bilión dolárov, po rokoch zásadne zmení stratégiu. Predá podiely v spoločnostiach, ktoré sa zaoberajú len prieskumom a ťažbou ropy a plynu, podiely v integrovaných energetických spoločnostiach si ale ponechá.

09.03.2019 08:19
debata (7)

Počíta s tým plán, ktorý v piatok predstavila nórska vláda a ktorého zmyslom je obmedziť závislosť na rope a plyne. Z výnosov fondu vláda plánuje financovať dôchodky.

Podľa návrhu, ktorý musí schváliť parlament, by si tak fond mal ponechať podiely vo veľkých energetických skupinách ako je britsko-holandský podnik Royal Dutch Shell alebo americký ExxonMobil. To znamená v podnikoch, ktoré sa okrem prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu venujú aj spracovanie, distribúciu pohonných hmôt a ďalším nadväzujúcim činnostiam.

Rozhodnutie zmeniť stratégiu fondu sa netýka štátnej energetickej spoločnosti Equinor ani podielov v nórskych ropných a plynových poliach, uviedla agentúra Reuters.

„Vláda navrhuje vylúčiť z fondu spoločnosti, ktoré sú v energetickom sektore klasifikované ako prieskumné a ťažobné, aby znížila riziko vplyvu cien ropy na nórsku ekonomiku,“ uviedlo ministerstvo financií.

Fond bol založený v roku 1990 a jeho trhová hodnota aktuálne dosahuje 8,87 bilióna nórskych korún (1,01 bilióna USD). Fond koncom minulého roka vlastnil v ropných spoločnostiach ako je BP, Shell alebo Total akcie za 37 miliárd dolárov. Vláda sa teraz plánuje zbaviť akcií 134 firiem v celkovej hodnote okolo osem miliárd dolárov. Harmonogram predaja podielov ministerstvo neuviedlo. Akcie, ktoré fond predá, nahradí inými investíciami.

Nórsko je najväčší producent ropy a zemného plynu v západnej Európe. Fond investuje prebytky z produkcie ropy a plynu do akcií, dlhopisov a nehnuteľností v zahraničí. Spravuje ho centrálna banka s cieľom zbierať obyvateľom Nórska peniaze na dôchodok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Nórsko