Venezuela má účet za vyvlastnenie. Americkej firme má zaplatiť 10 miliárd dolárov

Venezuela musí zaplatiť spoločnostiam americkej ropnej korporácie ConocoPhillips viac ako osem miliárd dolárov ako odškodné za vyvlastňovanie. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámila Svetová banka (SB), ktorá tak uzavrela dlhoročný spor medzi energetickým gigantom a niekdajšou ropnou veľmocou topiacou sa v ťažkej hospodárskej kríze. Venezuela sa podľa Reuters môže proti verdiktu odvolať.

09.03.2019 08:55
debata (86)

Majetok spoločnosti zabavila socialistická vláda Venezuely v rámci rozsiahleho vyvlastňovania ropného priemyslu v roku 2007. ConocoP­hillips, ktorá prišla o tri svoje projekty, sa potom rovnako ako napríklad konkurenčný Exxon Mobil obrátila na niekoľko medzinárodných inštitúcií. Arbitrážny súd Medzinárodnej obchodnej komory (ICC) vlani nariadil venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA zaplatiť firme ConocoPhillips viac ako dve miliardy dolárov.

Arbitrážny panel Svetovej banky v piatok oznámil rozhodnutie nariadiť Caracasu platbu ďalších 8,14 miliardy dolárov, čo podľa Reuters robí z firmy výrazne najúspešnejšieho hráča medzi všetkými spoločnosťami, ktoré sa snažia získať od Venezuely kompenzácie za vyvlastnenie. Caracas bude musieť z dlžnej čiastky navyše zaplatiť úroky 5,5 percenta ročne.

Spoločnosť ConocoPhillips sa u Svetovej banky domáhala náhrady 30 miliárd dolárov. Nie je však isté, koľko peňazí nakoniec skutočne získa. Venezuelská ekonomika je zbedačená a ropný priemysel po rokoch neefektívneho socialistického riadenia zápasí s nízkymi cenami aj s americkými sankciami.

Podľa médií sa firme len s ťažkosťami darí inkasovať odškodné, ktoré vlani na jar vymerala ICC, z ktorého zatiaľ získala len zlomok, prevažne v podobe surovej ropy.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vyvlastnenie #Venezuela