Kto na brexite zarobí

Aký vplyv bude mať odchod Británie z Európskej únie na ekonomiku, zatiaľ nedá presne určiť, pretože stále nie je jasné, ako bude brexit vyzerať. Už teraz ale britská vláda aj niektorí ekonómovia upozorňujú, že britská ekonomika na tom bude horšie, než keby v únii zostala. A ešte horšie by pre ekonomiku bol odchod bez dohody s úniou. Ukazuje sa ale, že aj tak môže na brexite niekto zarobiť.

11.03.2019 08:57
debata (1)

Veľkou výhrou, ale aj veľkou stratou, môže byť brexit pre investorov na trhoch. Ako upozornil server Citywire, obdobie po referende bolo pre investorov nestabilné, ale nedá sa povedať, že by bolo priamo zlé. Hlavný index akciovEJ burzy v Londýne FTSE 100 síce v priebehu desiatich minút po oznámení výsledkov referenda klesol o deväť percent, do konca dňa však straty zmiernil a za celý týždeň, v ktorom sa referendum uskutočnilo, dokonca posilnil.

Od referenda potom britský akciový trh výrazne vzrástol, aj keď nie toľko ako akcie v USA. Takže kto z investorov staví na správne akcie, môže na brexite aj zarobiť.

Analytik Laith Khalaf zo spoločnosti Hargreaves Lansdowne v tejto súvislosti poznamenal, že medzi akciami majú víťazi brexitu „výrazne kovový odtieň“. Sú totiž medzi nimi hlavne ťažobné firmy, ktorým pomohla kombinácia poklesu britskej libry a rastu cien komodít. Desiatke firiem, ktorých akciám sa od referenda darí najlepšie, dominujú Glencore, Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto a BHP Billiton.

Najhoršie sú na tom maloobchodné firmy, u ktorých sa čaká, že na ne bude mať brexit najvýraznejší dopad. Pokles kurzu libry totiž zvýšil dovozné náklady a spôsobil rast spotrebiteľských cien. To má vplyv na výdavky spotrebiteľov.

Pre britskú libru znamenali uplynulé dva roky pokles voči doláru aj ďalším menám a investori očakávajú, že kurz zatiaľ zostane nestabilný. Okrem investorov, ktorí si stavili na pokles libry, je nižší kurz výhrou tiež pre britských vývozcov a pre turistický priemysel, pretože slabšia libra zahraničným turistom zlacňuje pobyt v Británii a zlacňuje aj britské tovary v zahraničí. Avšak britská ekonomika je závislá na dovoze a slabšia libra tovar dovážaný zo zahraničia zdražuje.

Server Foreign Policy upozorňuje, že brexit môže byť víťazstvom aj pre niektoré európske krajiny, pretože vďaka brexitu sa im podarilo prilákať nové firmy, ktoré opúšťajú Britániu. Podľa prieskumu konzultačnej spoločnosti KPMG najviac firiem zamierilo do Luxemburska. Záujem je ale tiež o Írsko, Francúzsko alebo Nemecko.

Ale nejde len o finančné firmy, ale aj o priemyselné a technologické. Do iných krajín prechádzajú európske agentúry, ktoré mali sídlo v Británii. Japonský elektrotechnický gigant Panasonic nedávno oznámil, že presídli z Londýna do Amsterdamu, a technologické firmy sa snažia lákať aj hlavné mestá pobaltských republík.

Na brexite potom môžu samozrejme zarobiť aj milovníci hazardu, alebo stávkové kancelárie. Tie ešte v januári verili, že brexit by mohol byť odložený a dávajú šancu aj na jeho zrušenie. Kto však na stávkach na brexit zarobí, ukáže až koniec tohto mesiaca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit