Priemysel v úvode roka dobre štartoval, zaslúžili sa o to automobilky

Slovenský priemysel vstúpil do roka 2019 zvýšenou dynamikou. Priemyselná produkcia v januári po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla o 7,2 %. Rýchlejšie produkcia v priemysle na Slovensku rástla naposledy v marci 2017.

11.03.2019 10:35
debata

Podieľal sa na tom predovšetkým rast v priemyselnej výrobe o 7,9 %. Produkcia však stúpla aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,5 % a v ťažbe a dobývaní o 2,4 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v januári oproti decembru zvýšila o 1,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci samotnej priemyselnej produkcie pritom najvýznamnejšie zvýšenie produkcie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 38,1 %, výroba strojov a zariadení inde nezaradených o 22,7 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,7 % a výroba elektrických zariadení o 5,5 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,2 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 9,9 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,7 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 15,3 %.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa v porovnaní s januárom 2018 zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 28,7 %, produkcia súvisiaca s energetikou o 2,4 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 2 %. Nižšia bola výroba predmetov dlhodobej spotreby o 11,5 % a výroba pre medzispotrebu o 6,3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel