Bežní Česi euro nechcú, ale české firmy ho používajú stále viac

Kým prijatie spoločnej európskej meny sa u obyvateľov Česka neteší veľkej obľube, jeho firmy to majú presne naopak. Už viac ako pätina platieb českých dodávateľov sa totiž realizuje v eurách. Uvádzajú to údaje Českej národnej banky (ČNB).

11.03.2019 13:21
debata (7)

Rastúci podiel úhrad v eurách potvrdzujú aj banky. Napríklad v Českej sporiteľni bol vlani tento podiel medzi firemnou klientelou 18 %. Ako ukazuje výsledok takzvaného komorového barometra Hospodárskej komory ČR, 11% firiem posiela svojim českým dodávateľom viacej platieb v eurách než v korunách.

Zároveň platí, že čím väčšia firma, tým má vyšší podiel platieb v eurách. Naopak, takmer tri štvrtiny mikrofiriem do 10 zamestnancov hradia faktúry výlučne v korunách. Anketa tiež ukázala, že v spracovateľskom priemysle, ktorý je pre ekonomiku kľúčový, realizuje aspoň časť platieb 85 % firiem v eurách.

„Tlak na platby v eurách aj medzi dvoma českými firmami od skončenia intervencie stúpa preto, lebo firmy nechcú niesť riziko ďalšieho prekvapenia od ČNB,“ uviedol prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Tomáš Prouza. Mnohé firmy podľa neho pochopili, že pokiaľ môžu mať podobnú časť príjmov a výdavkov v eurách, je to pre nich výhodnejšie, než platiť bankám milióny korún za zabezpečenie kurzového rizika.

Je bežné, že väčšie a silnejšie firmy tlačia na tie menšie, aby spolu obchodovali v eurách. Rastúci počet firiem žiada nájomné za komerčné nehnuteľnosti v eurách, často sa v nich hradia aj veľké investície do IT systémov a podobne.

„Firmy obchodujú v eurách v rámci zahraničnej skupiny, konzorcia či v dôsledku tlaku zahraničných veriteľov. A taktiež kvôli porovnateľnosti priebežných hospodárskych výsledkov,“ povedala hlavná analytička Hospodárskej komory Karina Kubelková.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro