Spojené štáty sa v ťažbe ropy derú hore, čoskoro predbehnú Rusko

Spojené štáty sa vďaka masívnemu rozvoju ťažby ropy z bridlicových formácií stanú v najbližších piatich rokoch motorom rastu ponuky ropy na svetovom trhu.

11.03.2019 17:24
debata (41)

Do roku 2024 predbehnú Rusko a ohrozia pozíciu Saudskej Arábie ako najväčšieho svetového vývozcu ropy. Uviedla to v pondelok Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v správe, ktorá analyzuje trh s ropou a výhľad na nasledujúcich päť rokov.

Aj keď globálny rast dopytu po rope sa spomalí, najmä pre oslabenie v Číne, v najbližších piatich rokoch dopyt v priemere porastie každoročne o 1,2 milióna barelov denne.

Vrchol dopytu po rope navyše podľa IEA nie je na dohľad, kľúčovou hnacou silou dopytu zostane petrochémia a letecké palivo, najmä v Spojených štátoch a v Ázii. Dopyt po týchto produktoch bude viac ako kompenzovať oslabenie záujmu o benzín spôsobené vyššou efektivitou aj orientáciou na elektromobily.

Globálne trhy s ropou teraz prechádzajú obdobím mimoriadnych zmien s dlhodobým vplyvom na energetickú bezpečnosť a rovnováhu na trhu, uvádza IEA. Za svetovou expanziou ponuky je najmä USA, rast je ale zreteľný aj v ďalších krajinách mimo Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Napríklad v Brazílii, Nórsku či Guyane.

Spojené štáty vďaka bezprecedentnému rozvoju bridlicového sektora vlani zvýšili ťažbu o 2,2 milióna barelov denne. Do roku 2024 pridajú ďalšie štyri milióny barelov a ich podiel na celkovom náraste kapacít bude 70 percent. Postavenie popredného svetového prevádzkovateľa ťažby si upevní Irak, ktorý sa podľa prognózy IEA stane tretím najväčším zdrojom novej ponuky a motorom rastu v rámci OPEC.

Zvýšenie ťažby bude musieť kompenzovať výrazné výpadky z Iránu a Venezuely, ako aj z Líbye, kde je situácia stále nestabilná.

„Pre odvetvie ťažby ropy sú to mimoriadne časy, pretože geopolitika sa na trhoch ropy stáva čím ďalej dôležitejším faktorom a globálna ekonomika spomaľuje,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. „Všade, kam sa pozrieme, sa začínajú objavovať noví hráči,“ pokračoval Birol. „To platí najmä pre Spojené štáty, ktoré sú z hľadiska zvyšovania ponuky zďaleka najväčším šampiónom,“ dodal.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #USA #Saudská Arábia #OPEC #bridlicová ropa