Obchodníci lobujú u poslancov, aby zmenili zákon o neprimeraných podmienkach

Slovenské spoločnosti združené v Zväze obchodu (ZO) SR, Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO), Slovenskom združení pre značkové výrobky (SZZV) a v Slovenskom združení výrobcov piva a sladu (SZVPS) vyzývajú poslancov Národnej rady (NR) SR, aby prijali pripomienky prezidenta SR k vetovanému zákonu o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Zákon v schválenej podobe podľa nich ohrozí dodávateľov, ktorých by mal chrániť.

12.03.2019 11:59
debata (2)

„S uspokojením sme prijali informáciu, že prezident SR vrátil nedávno schválenú novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami na opätovné prerokovanie do Národnej rady SR. Veríme, že poslanci NR SR sa stotožnia s jeho argumentáciou a návrhmi na potrebné zmeny,“ uviedol prezident ZO SR Martin Katriak. V schválenej podobe totiž návrh zákona podľa neho popiera základné princípy právneho štátu.

Upozornil zároveň, že časti vráteného zákona priamo zavádzajú predbežnú vykonateľnosť neprávoplatných rozhodnutí vybraných správnych orgánov a priamo porušujú právo na spravodlivý proces. Rušia napríklad prezumpciu neviny prostredníctvom zrušenia odkladu splatnosti pokút.

„Za nekorektné považujeme aj to, že obchod bude jediné odvetvie na Slovensku, ktoré bude zo zákona nútené platiť za tovar aj bez dodania faktúry či príjmového dokladu,“ poznamenal predseda SAMO Martin Krajčovič.

Podľa výkonného riaditeľa SZZV Ľubomíra Tuchschera zákon dáva povinnosť umiestniť do papierových alebo elektronických propagačných materiálov potravín a poľnohospodárskych výrobkov aspoň polovicu výrobkov, ktoré sú z domácej produkcie. „Táto povinnosť znemožňuje výrobcom produktov, ktoré nie sú označené ako slovenské, propagovať ich zaužívanými komunikačnými kanálmi,“ povedal Tuchscher.

„Slovenskí pivovarníci namietajú proti niektorým ustanoveniam zákona, ktoré môžu mať negatívny vplyv na dodávateľov, hoci to nebolo zámerom tvorcov zákona. Predovšetkým nečakané zmeny doplnené do návrhu zákona v druhom čítaní, môžu mať neželané dôsledky, lebo o nich nebola odborná diskusia,“ doplnila prezidentka SZVPS Jana Shepperd.

Pripomenula aj problém termínu účinnosti zákona a doby potrebnej na zosúladenie existujúcich obchodných zmlúv. „Posunutie termínu účinnosti aspoň na 1. mája 2019 a zosúladenie zmlúv do 30. septembra 2019 by pomohlo dodávateľom,“ poznamenala.

ZO SR, SAMO, SZZV a SZVPS tiež upozornili, že v Európskom parlamente (EP) bola v pondelok ukončená rozprava k eurosmernici o nekalých obchodných praktikách vo vzťahu medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci. Jej prijatie bude znamenať nevyhnutnú transpozíciu v slovenskej legislatíve do 6 mesiacov po nadobudnutí jej účinnosti. V prípade, ak NR SR opäť schváli zákon o neprimeraných podmienkach v pôvodnej podobe, pôjde o veľkú administratívnu záťaž, keď sa slovenská legislatíva bude musieť znovu prispôsobovať európskej.

Obchodníci aj zástupcovia mnohých výrobcov preto veria, že poslanci parlamentu prijmú argumentáciu prezidenta SR a uskutočnia potrebné zmeny v duchu Ústavy SR aj v duchu európskej legislatívy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod