Česi chcú do rozpočtu viac peňazí od bánk aj internetových gigantov

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v televíznej diskusii uviedol, že si dokáže predstaviť, že banky, ktoré priznávajú rekordné zisky, by sa mohli podieľať na financovaní verejných služieb viac.

12.03.2019 16:01
debata

Podľa neho by sa zavedenie sektorovej dane pre banky neprenieslo do koncovej ceny pre zákazníka – na rozdiel od trhu mobilných operátorov. Myslí si, že v bankovom sektore v Česku je silné konkurenčné prostredie.

Zdržanlivo sa k zavedeniu sektorovej dane pre banky postavil predseda KSČM Vojtěch Filip. Ten si myslí, že výhodnejšie by bolo zavedenie dane na finančné transakcie.

Vláda chce vziať miliardy, ktoré na budúci rok potrebuje do štátneho rozpočtu od bánk, ale aj zdražením alkoholu a zdanením dividend. Informoval o tom portál českej televíznej stanice ČT24.cz.

Podľa Petříčka chcú sociálni demokrati diskutovať aj o zdanení príjmov globálnych internetových firiem z reklamy.

Daň by platili podľa zámeru ministerstva financií veľké internetové korporácie – Google, Apple, Facebook a Amazon. Česká vláda sa inšpiruje príkladom Rakúska. To zavedenie tejto dane oznámilo vlani koncom roku. Firmy tam budú platiť 3-percentnú daň zo sumy, ktorú získajú za internetovú reklamu.

.....

VIDEO: USA firemné dane znížili, prečo by nemohlo aj Slovensko? Kde by bolo vhodné dane znížiť a kde nie? Odkiaľ vziať peniaze na diaľnice? Ako krajina zvládne starnutie obyvateľstva či prechod z montážnej haly Európy? Pozrite si video z ekonómom Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko #banky