Akcie Boeingu prestali padať, lietadlá sú na zemi

Firma Boeing po tragickej nehode lietadla prišla na burze o desatinu svojej hodnoty a výluka prevádzky lietadiel ju môže stáť miliardy dolárov.

14.03.2019 08:42
debata (47)

Akcie amerického výrobcu lietadiel Boeing uzavreli stredajšie rozkolísané obchodovanie rastom takmer o pol percenta. Počas dňa sa prepadli až o dve percentá v reakcii na správy, že Kanada a Spojené štáty sa rozhodli zakázať prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX v reakcii na druhú smrteľnú nehodu tohto stroja za menej ako pol roka.

Akcie Boeingu klesali sedem seáns za sebou a ich pokles sa výrazne zrýchlil tento týždeň po nehode lietadla etiópskych aerolínií.

Aj spoločnosť Boeing odporučila celosvetovo odstaviť z prevádzky všetky lietadlá generácie Boeing MAX. Analytici podľa televízie CNN odhadujú, že v prípade trojmesačnej výluky prevádzky to môže firmu stáť až päť miliárd dolárov.

Podľa CNN dokáže spoločnosť stratu ustáť, lebo len v minulom roku vykázala zisk 10,6 miliardy dolárov. Možno očakávať, že najväčší podiel v nákladoch na odstávku prevádzky bude odškodnenie leteckých spoločností. Už v stredu sa ozvali aerolinky Norwegian Airlines, že účet za nemožnosť prevádzkovať svojich 18 lietadiel 737 MAX pošlú spoločnosti Boeing.

Boeing svojim lietadlám verí

„Boeing má naďalej plnú dôveru v bezpečnosť 737 MAX. Ale po konzultácii s americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA), americkým Národným úradom pre bezpečnosť v doprave (NTSB) a leteckými úradmi a zákazníkmi z celého sveta sa Boeing rozhodol, z nadmiery opatrnosti a snahy znova presvedčiť leteckú verejnosť o bezpečnosti stroja, odporučiť FAA dočasne odstaviť z prevádzky celosvetovú letku 371 lietadiel 737 MAX,“ uviedol Boeing vo vyhlásení.

Nie je to prvýkrát, čo spoločnosť Boeing odstavila všetky svoje prevádzkované lietadlá z prevádzky. V roku 2013 rovnaké rozhodnutie urobila v prípade strojov 787 Dreamliner. Reagovala tak na problémy s batériami, ktoré sa mohli vznietiť. V tom čase bolo v prevádzke asi 50 týchto lietadiel a Boeing tvrdil, že preto mal len minimálne škody. Kým spoločnosť vtedy hľadala riešenie problému, ďalšie lietadlá naďalej vyrábala.

Firma odpísala desatinu svojej hodnoty

Akcie Boeingu za pondelok a utorok klesli zhruba o 11 percenta, v utorok uzavreli na 375,41 USD. Investori tak za minulé dva dni prišli o 26,6 miliardy USD. Cenový prepad spôsobilo rozhodnutie úradov v mnohých krajinách, vrátane EÚ, zakázať lety strojov 737 MAX na ich území.

Stredu akcie najskôr začali rastom a pripisovali si až takmer jedno percento. Po oznámení Kanady zamierili nadol, neskôr sa ale vrátili na utorkovú záverečnú hodnotu, okolo ktorej sa pohybovali až do vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty zastavujú prevádzku lietadiel 737 MAX 8 a MAX 9 na svojom území. Potom sa akcie Boeingu prepadli až o dve percentá, nakoniec ale straty zmazali.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) krátko po Trumpovom oznámenia potvrdil, že nariadil dočasný zákaz prevádzky lietadiel Boeing 737 MAX, ktoré prevádzkujú americkí leteckí dopravcovia alebo sú v prevádzke na území USA. Úrad mal v stredu mimoriadne porady, keď Kanada ako posledná z veľkých krajín oznámila, že pristúpila k zákazu letov uvedených boeingov. Podľa FAA sa v stredu objavili nové informácie, ktoré odôvodňujú vydanie zákazu.

Dve tragické nehody

Pri nedeľnej nehode lietadla, ktoré letelo z Addis Abeby do Nairobi, prišlo o život 157 ľudí. Nehoda sa stala asi päť mesiacov po nehode rovnakého lietadla prevádzkovaného indonézskymi aerolinkami Lion Air, pri ktorom zahynulo 189 osôb. Pri nehode zahynuli aj štyria slovenskí občania. Príčiny nehody lietadla Ethiopian Airlines sa vyšetrujú.

Úzkotrupé lietadlo 737 je určené pre krátke a stredne dlhé lety je najpredávanejším komerčným lietadlom na svete a je dôležité pre budúcnosť Boeingu. Rad MAX sa stala najlepšie predávaným lietadlom v histórii firmy. Boeing má teraz na lietadlo viac ako 5000 objednávok v katalógovej hodnote takmer 500 miliárd USD. Firma svoje lietadlo bráni a tvrdí, že je presvedčená o jeho bezpečnosti.

Podľa bezpečnostných expertov je zatiaľ príliš skoro na špekulácie, čo nedeľné nehodu spôsobilo. Teraz sa budú skúmať záznamy z čiernych skriniek.

.....

VIDEO: Mohol pilot zabrániť tragédii? Pozrite si video s pilotom Boeingu 737, teda podobného stroja, aký sa zrútil v Etiópii.

Video
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #Boeing 737 MAX 8