Tvrdý brexit by stál Slovensko stovky miliónov eur

V najhoršom variante uskutočnenia brexitu, teda odchodu bez dohody, by sa dlhodobo znížil slovenský HDP zhruba o 0,27 %.

14.03.2019 13:29
debata (5)

V absolútnom vyjadrení ide o 207 miliónov eur pridanej hodnoty. Modelové výsledky spoločnosti Deloitte tak ukazujú, že dopady na slovenskú ekonomiku nie sú zanedbateľné.

„Slovenská ekonomika brexit pocíti. Vo variante bez dohody by ročný HDP klesol o 207 miliónov eur, resp. tržby slovenských firiem o 529 miliónov eur. Z konkrétnych sektorov ovplyvní brexit negatívne najmä automobilový priemysel. Pokles tržieb by však pocítili aj firmy v ostatných odvetviach spracovateľského priemyslu, v odvetví činnosti v oblasti nehnuteľností, dopravy a ďalších odvetví,“ vysvetľuje David Marek, hlavný ekonóm spoločnosti.

Podľa výsledkov pocítia najvýraznejšie straty firmy vo výrobnom priemysle. Pri „tvrdom“ odchode Veľkej Británie z Európskej únie by slovenský automobilový priemysel mohol ročne prísť až o 53 miliónov eur tržieb. Výrazný dopad by postihol aj výrobcov dielov a príslušenstva poskytujúcim dodávky vo veľkej miere aj nemeckým a ďalším európskym automobilkám, ktoré brexit tiež zasiahne negatívne. Z ďalších odvetví ovplyvní brexit aj odvetvie činnosti v oblasti nehnuteľností, výrobu kovových konštrukcií a výrobkov, výrobu gumových a plastových výrobkov, výrobu základných kovov, hutnícke spracovanie kovov, zlievarenstvo a ďalšie odvetvia.

„Pre slovenskú ekonomiku je Veľká Británia jedným z kľúčových obchodných partnerov. V roku 2017 tam smerovalo 6 % z celkového objemu vývozu, čo ju radí na 6. priečku exportného trhu. Obchodná bilancia Slovenska voči Veľkej Británii bola v roku 2017 v prebytku 2,7 miliardy eur. Bilancia služieb medzi oboma krajinami je tiež pozitívna pre Slovensko, prebytok v roku 2017 predstavoval 120 miliónov eur,“ uvádza Marek.

Dovoz z Británie na Slovensko sa na celkovom dovoze podieľal 2,5 %. Hlavným vývozným artiklom do Veľkej Británie sú osobné automobily, ropné plyny a iné plynné uhľovodíky, monitory, projektory, televízne prijímače a časti a príslušenstvo motorových vozidiel.

Z Veľkej Británie Slovensko dováža najmä ropné plyny a iné plynné uhľovodíky, osobné automobily, potreby na lunaparkové a spoločenské hry, liečivá, zlato, skrutky a svorníky, matice, vrtule, ďalej drôty a káble, časti a príslušenstvo motorových vozidiel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Slovensko #Brexit