Ďalší pohon na Volkswagen. USA firmu žalujú ako podvodníka s cennými papiermi

USA žalujú nemeckú automobilku Volkswagen na základe obvinenia, že sa dopustila "rozsiahleho podvodu" v súvislosti s emisným škandálom.

15.03.2019 11:24
debata (7)

Americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) tvrdí, že firma zavádzala investorov, keď emitovala dlhopisy a cenné papiere bez prezradenia, že podvádzala pri emisných testoch. USA v tejto súvislosti žalujú aj bývalého generálneho riaditeľa Volkswagenu Martina Winterkorna. Informuje o tom portál bbc.com.

VW v septembri 2015 prvýkrát priznal, že použil nelegálny softvér na klamanie pri amerických emisných testoch. Avšak podľa žaloby SEC v čase, keď vedenie firmy už vedelo o inštalácii nelegálneho softvéru, medzi aprílom 2014 a májom 2015, automobilka predala americkým investorom dlhopisy a cenné papiere v hodnote 13 mld. USD.

VW vo vyhlásení uviedol, že žaloba SEC je „právne a fakticky chybná“. Firma tvrdí, že sporné cenné papiere sa predali „iba sofistikovaným investorom, ktorí neboli poškodení a dostali všetky úrokové platby aj istinu úplne a včas“. Automobilka dodala, že Martin Winterkorn pri predaji týchto cenných papierov nezohrával nijakú rolu.

Volkswagen doteraz v súvislosti s emisným škandálom v USA súhlasil s pokutami v sume vyše 25 mld. USD. Automobilka sa však bráni aj na súde v Nemecku, kde investori žiadajú odškodnenie vo výške 9,26 mld. eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA