Rast cien potravín bol vlani druhý najvyšší v EÚ, Matečná viní reťazce

Potraviny vlani na slovenských pultoch rekordne zdraželi. Podľa údajov Eurostatu dosiahol priemerný nárast cien potravín na Slovensku 4,2 percenta. Predbehlo nás len susedné Maďarsko s 4,3-percentným zvýšením cien. V únii to bolo 1,9 percenta, v eurozóne 1,7 percenta.

15.03.2019 12:25 , aktualizované: 16:10
debata (34)

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná nevidí pre takýto razantný nárast v minulom roku dôvod. Za vyššie ceny tak viní obchod. "Treba otvorene povedať, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Pritom toto zdražovanie nepremietajú do dodávateľských cien,“ povedala ministerka. Najrýchlejšie rástli podľa Matečnej ceny v januári 2018. Medziročný nárast dosiahol v našej krajine rekordných 7,3 percenta, kým v eurozóne to bolo len 1,7 percenta.

Viceprezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak to vidí inak. "Ministerstvo pôdohospodárstva sa zabúda pozerať dozadu. Do novembra 2017 bola na Slovensku deflácia v potravinách. Ceny nerástli necelé tri roky,“ hovorí. V minulom roku však došlo nielen k zvýšeniu minimálnej mzdy, ale aj k zvýšeniu príplatkov za prácu v noci, vo sviatok či niektoré z víkendových dní. "Vláda urobila opatrenia, ktoré zvýšili cenu práce, čo sa premietlo aj do ceny potravín,“ hovorí Konštiak. Náklady na prácu však išli hore nielen obchodníkom, ale aj výrobcom a spracovateľom, dodáva. Okrem drahšej práce zatlačili na ceny aj rastúce ceny energií.

Rekordne však potraviny draželi aj začiatkom tohto roka, keď si v januári pripísali medzimesačne tri percentá. Podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií 0,9 percenta z toho išlo na vrub osobitného odvodu. Odvod však začínajú najväčšie reťazce platiť až od tohto mesiaca. Jeho skutočný dosah na ceny sa tak ukáže až teraz. Otázne však zostáva, či k jeho plateniu aj príde. Pre odvod totiž podali reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu sťažnosť do Bruselu. Poukázali na diskrimináciu a poskytovanie nepovolenej štátnej pomoci. Brusel by mal podľa Konštiaka odvod do konca marca pozastaviť.

Agrorezort zdražovanie pre osobitný odvod odmieta. "Nárast cien potravín začiatkom roka je každoročným javom, ktorého príčinou sú najmä koncoročné zľavy. V januári sa ceny dostávajú opätovne na pôvodnú úroveň, čo sa môže javiť ako nadmerné zdražovanie,“ povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský. Kľúčové obchodné reťazce majú podľa neho na Slovensku dostatočne veľký profit na to, aby mimoriadny odvod nemuseli premietať do spotrebiteľských cien. "Skôr naopak, nastal čas, aby sa spravodlivo podelili aj s poľnohospodármi a potravinármi,“ povedal Lapšanský.

Vo februári sa už podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka silné zdražovanie z januára nezopakovalo. Ceny išli medzimesačne hore o 0,3 percenta, medziročne však zdraželi o 2,5 percenta. Dôvodom bol silný bázický efekt, keď z čísel postupne odznel efekt vyšších cien vajec a masla po potravinových kauzách z prelomu rokov 2017 – 2018, vysvetlil analytik. "Sucho a slabšia úroda sa podpísali aj na zvyšovaní cien zeleniny – februárové zdraženie presahovalo rámec tradičnej sezóny a v kombinácií s bázickým efektom sa tak dynamika medziročného zvyšovania ich cien vyšplhala už nad 20 percent,“ povedal Koršňák.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce