Trumpova obchodná vojna pripravila USA o miliardy dolárov

Obchodná vojna amerického prezidenta Donalda Trumpa v minulom roku pripravila Spojené štáty o hrubý domáci produkt (HDP) v hodnote 7,8 miliardy dolárov. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo štúdie skupiny ekonómov z popredných amerických univerzít.

17.03.2019 07:46
debata (3)

Trump v minulom roku zaviedol napríklad nové clá na dovoz ocele a hliníka a na širokú škálu čínskeho tovaru. Jeho kroky viedli k odvetným opatreniam zo strany Číny, Európskej únie i mnohých ďalších krajín. Tento vývoj mal negatívne dopady na americký import aj export.

Ročné straty amerických spotrebiteľov a podnikov spôsobené vyššími nákladmi na dovoz podľa štúdie dosiahli 68,8 miliardy dolárov. „Po zohľadnení vyšších colných príjmov a prínosu vyšších cien pre domácich výrobcov dosiahla celková strata 7,8 miliardy dolárov,“ uviedli ekonómovia. Táto suma podľa nich zodpovedá zhruba 0,04 percenta HDP.

Trump sa pre protekcionistickú obchodnú politiku stal terčom kritiky nielen zo strany významných obchodných partnerov USA, ale aj Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten v minulom roku varoval, že Trumpova obchodná politika by mohla podkopať svetový obchodný systém a poškodiť ekonomiku Spojených štátov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #obchodná vojna