USA stále hnevá plynovod Nord Stream 2, sankcie sú v hre

Rakúskej ropnej a plynárenskej spoločnosti OMV aj ďalším firmám podieľajúcim sa na plynovode Nord Stream 2 naďalej hrozia sankcie zo strany Spojených štátov.

18.03.2019 09:23
debata (35)

V rozhovore s denníkom Der Standard to povedal americký veľvyslanec v Rakúsku Trevor Traina. „Sankcie sú stále jednou z možností,“ cituje denník veľvyslanca.

Projekt je rozšírením plynovodu Nord Stream, ktorý obchádza Ukrajinu a prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Americký prezident Donald Trump opakovane varoval, že Nord Stream 2 urobí Nemecko úplne závislým od ruskej energie. Washington sa tiež obáva, že projekt pripraví Ukrajinu o dôležité príjmy z tranzitu plynu, a tvrdí, že Moskva projekt využíva na rozdelenie Európy.

Európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger koncom decembra uviedol, že Trumpova kritika nie je dôvodom na zrušenie tohto projektu. Upozornil tiež, že akýkoľvek pokus o zrušenie by bol náročný, pretože plynovod je už vo výstavbe. Rusko Trumpovu kritiku označuje za snahu prinútiť Európanov k nákupu amerického skvapalneného zemného plynu (LNG).

Polovicu nákladov na výstavbu plynovodu Nord Stream 2 nesie na svojich pleciach ruský plynárenský gigant Gazprom. Jeho európskymi partnermi v projekte sú nemecké spoločnosti Uniper a Wintershall, britsko-holandská firma Royal Dutch Shell, rakúska OMV a francúzska Engie.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #Gazprom #Nord Stream