Merkelová dúfa, že ECB čoskoro začne zvyšovať úroky

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyjadrila nádej, že inflácia v eurozóne čoskoro dosiahne cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá tak bude môcť začať zvyšovanie úrokových sadzieb.

19.03.2019 06:47
debata (5)

Merkelová svojim vyhlásením reagovala na sťažnosti, že nízke úroky majú negatívny dopad na sporiteľov a dôchodkové fondy, napísala agentúra Reuters.

ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia v eurozóne pohybovala tesne pod dvoma percentami. Vo februári sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zrýchlilo na 1,5 percenta z januárových 1,4 percenta.

„Už sme takmer dosiahli dvojpercentnú infláciu,“ uviedla Merkelová pri návšteve radnice v nemeckých Brémach. Vyhlásila tiež, že „dúfa, či verí“, že ECB bude schopná pristúpiť k úprave svojej politiky.

ECB už vlani v decembri ukončila program nákupov dlhopisov, prostredníctvom ktorého napumpovala do ekonomiky novo natlačené peniaze v hodnote 2,6 bilióna eur. Naďalej však hospodársky rast a infláciu v eurozóne podporuje rekordne nízkymi úrokovými sadzbami.

Základná úroková sadzba ECB je v súčasnosti nula percent. Minulý týždeň banka predpovedala, že jej úrokové sadzby zostanú na terajšej úrovni minimálne do konca tohto roka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #úroky #Angela Merkelová