ANALÝZA: V zelených zdrojoch zaostávame

Kúrenie na zeleno sa na Slovensku stále veľmi nenosí. Vo využívaní zelenej energie na výrobu tepla či pohon klimatizácie sme na chvoste únie. Podiel obnoviteľných zdrojov energie na vykurovanie a chladenie sa podľa najnovších údajov Eurostatu u nás už druhý rok po sebe znížil. Z krajín V4 sme dokonca jediní s podielom obnoviteľných zdrojov pod desatinu. Maďarsko a Česko sú o pár desatín nad priemerom únie vo výške 19,5 percenta.

19.03.2019 15:00
zelená energia, veterný mlyn Foto:
Vo využívaní zelenej energie je Slovensko na chvoste Európskej únie. Ilustračné foto.
debata (3)

Slovensko však nezaostáva so zelenou energiou len pri vykurovaní a chladení. Problémy máme podľa bruselskej správy o stave krajiny 2018 aj s napĺňaním európskeho cieľa podielu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Ten má byť do roku 2020 na úrovni 14 percent. No podiel zelených zdrojov na Slovensku v roku 2017 klesol o viac ako percento oproti roku 2015.

Rok 2020 je za rohom. Podarí sa Slovensku splniť bruselské ciele? Podľa hovorcu rezortu hospodárstva Maroša Stana je zatiaľ predčasné vyjadrovať sa k splneniu budúcoročného cieľa v prípade podielu energie z OZE. "Plnenie bude závisieť od vývoja spotreby energie, ako aj od výstavby nových zariadení na výrobu elektriny a tepla z OZE,“ povedal.

Pokles podielu obnoviteľných zdrojov energie bol podľa Stana spôsobený nižším rastom využívania obnoviteľných zdrojov energie v porovnaní s rastom konečnej energetickej spotreby. "Rast spotreby elektriny, a najmä značný nárast využívania motorových palív, ktoré spôsobili dynamický rast spotreby energie, sú odrazom hospodárskeho rastu Slovenska,“ povedal Stano. Prioritou pre krajinu je podľa neho z dlhodobého hľadiska najmä energetická efektívnosť. Tá vedie k znižovaniu spotreby energie, a teda k úspore fosílnych palív a emisií skleníkových plynov.

Odborníci z oblasti energetiky však ohľadne splnenia európskeho cieľa veľmi optimistickí nie sú. "Ak nepríde k zásadnejšej zmene vo vývoji, je pravdepodobnejšie, že Slovensko tento cieľ nenaplní,“ povedal portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič. V plnení tohto ukazovateľa totiž zaostávame dlhodobo. Aktuálne trendy podľa Semriča nenasvedčujú tomu, že by sa na tejto situácii malo čokoľvek zásadné zmeniť. Problém vidí hlavne v nedostatočnej tradícii využívania týchto zdrojov u nás. A tiež v takzvanom stop stave.

Práve ten však rezort hospodárstva v tomto roku prerušil. Od nového roka vstúpila do platnosti reforma podpory elektriny z obnoviteľných zdrojov a vysokoúčinnej kombinovanej výroby z jeho dielne. Od nej si rezort hospodárstva sľubuje nárast zelených zdrojov. "Objem nových kapacít pre tento rok spolu s plánovanou letnou aukciou ďalších obnoviteľných zdrojov energie s vyšším výkonom je porovnateľný so štvrtinou výkonu bloku jadrovej elektrárne. Ide pritom výlučne o zelenú elektrinu,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz.

Po prvý raz budú môcť podnikatelia získať povolenia na používanie lokálneho zdroja. Do prevádzky bude možné uviesť zariadenia s podporou s celkovým inštalovaným výkonom 12 megawattov, v prípade lokálnych zdrojov je určený celkový výkon 31 megawattov. V júni by mali byť zverejnené výkony zariadení pre budúci rok.

VIDEO: Zelená elektrina odľahčuje dopoludňajšiu špičku, vysvetľuje expert na energetiku spoločnosti VÚJE Peter Líška. Má však aj nedostatky – napríklad nestabilitu siete. Generálny riaditeľ spoločnosti VÚJE Matej Korec zelenej elektrine miesto v energetickom mixe priznáva. Nesmie však cez dotácie deformovať trh.

Video

Ak by sa podarilo presadiť do praxe rozvoj lokálnych obnoviteľných zdrojov energie, situácia sa môže podľa Semriča zlepšiť. Dôležité bude i to, či bude prioritou štátu výroba elektriny z hnedého uhlia a dostavba Mochoviec, alebo sa podpora presunie vo vyššej miere aj na fotovoltiku, solárne kolektory, tepelné čerpadlá, dodáva.

Podiel zelenej energie v sektore kúrenia a chladenia sa oproti roku 2004 v EÚ takmer zdvojnásobil. „K tomu nárastu pomohlo zvýšenie podielu OZE v priemysle, službách i domácnostiach,“ tvrdí Eurostat. Viac ako polovica energie spotrebovanej na vykurovanie a chladenie bola z obnoviteľných zdrojov vo Švédsku, Fínsku, v Lotyšsku a Estónsku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia